Трима души - ген. Кирил Радев, журналистът Валерия Велева и Едвин Сугарев, в един глас защитиха премиера Бойко Борисов, като дори бившият шеф на ЦСБОП Радев отхвърли да е имало каквито и да било документи, уличаващи Борисов в доносничество.

Генералът сподели дори, че се е срещал неколкократно с Борисов, докато е бил в системата на МВР, а настоящият премиер - в охранителния бизнес, но срещите им били чисто приятелски, като отказа да спомене темите им на разговор.
Подчерта само, че Борисов е добър и харизматичен човек, с широк опит, който никога не е отказвал да помага на хората. „Борисов не е сътрудник, не е информатор. Той винаги е помагал на службата. Като колега винаги е помагал", отбеляза Радев.

Припомняме, сайтът "Биволъ" публикува документ, от който става ясно, че на 9 декември 1996 г. Борисов е регистриран в оперативния отчет на Централната служба за борба с организирана престъпност (ЦСБОП) като информатор.
Мотивът за вербуването на Борисов са честите му контакти с оперативно интересни лица.

Ако бях агент, щях да се похваля, отсече Борисов
Още...

Няколко часа след като МВР съобщи, че премиерът Бойко Борисов не е бил вербуван и не е бил агент под псевдонима "Буда" обаче, сайтът Бивол публикува втора част на разследването Досието „Буда".
На 24.02.1997 г. в сектор "Вътрешен тероризъм" на ЦСБОП е образувано Дело за оперативно наблюдение (ДОН) срещу Бойко Методиев Борисов. Делото е с номер 0996, с псевдоним "Буда".

Мотивът за делото отново е: "за придобиване на информация по отношение на процеси, представляващи оперативен интерес в силовите групировки и структури. За предотвратяване и пресичане на евентуална престъпна дейност от техни представители".
На документа има гриф "Строго Секретно", но според изявление на Цветан Цветанов по повод на досието "Буда", грифът "класифицирана информация" при всички случаи е изтекъл.

Става ясно, че Борисов е разработван като представител на силова групировка за предотвратяване и пресичане на престъпна дейност, а съвсем не е служил доблестно на МВР като информатор, пише Бивол.

Интересна е последователността от действия на ЦСБОП по отношение на Борисов. Завеждането на ДОН спрямо регистриран секретен сътрудник не е стандартна процедура и трябва да бъде утвърдено от главния секретар на МВР. Счита се, че става дума за провал на вербовката и елементът се е криминализирал, което може да доведе и до наказание за водещия офицер.

ДОН "Буда" е подписано от оперативния работник с код НБ-22. Това е Младен Георгиев, който в момента е главен секретар на ДАНС. Одобрението е от подп. Спас Спасов, бивш офицер от Шесто управление на ДС. И двамата са освободени от ЦСБОП от тогавашния директор Кирил Радев за нерегламентирани връзки с хора от подземния свят.

Папката "Буда" има особена съдба, твърди още Бивол. След като вербовчикът Младен Георгиев и началникът му Спас Спасов са отстранени от ЦСБОП, Борисов не е поет от друг офицер. Папката "Буда" остава в касата на зам.-шефа на ЦСБОП Венцислав Великов до напускането му през 2001 г.

Когато се подготвя назначението на Борисов за главен секретар той е проверяван, но досието "Буда" не излиза на бял свят. Министър Петканов научава за него чак през 2002 г. Вбесен, той уволнява шефа на дирекция "Информация и архиви" Серафим Стойков и прибира папката "Буда" в личния си сейф. От него я наследява Румен Петков, който обаче не я завещава на наследника си в МВР Михаил Миков.

„Ген. Бойко Борисов никога не е бил информатор", категоричен бе ген. Радев. По думите му, документът не буди никакви причини за притеснение, тъй като ставало дума за оперативна проверка.

Припомняме, Радев в момента е шеф на фирмата, която охранява НДК и която беше замесена в скандала около покушението над Ахмед Доган, след като от НСО обявиха, че именно хората на генерала е трябвало да осигурят пропускателния режи и проверката на влизащите в залата.

Стана ясно, че има три версии за това кой е човекът, пуснал тези документи към платформата на „Биволъ". Става дума за бившия вътрешен министър Румен Петков, въпросния подполковник Спас Спасов - началник сектор в ЦСБОП, който е утвърдил регистрацията на премиера като информатор в оперативния отчет на Централната служба за борба с организирана престъпност. Спасов е бил и бивш кадрови служител на Държавна сигурност, работил е във фирма на Алексей Петров, но е починал преди един месец, което изключва варианта да стане свидетел по случая.

Разбира се, излезе и името на Алексей Петров, който заедно с Бойко Борисов създава фирмата „Будоинвест", за която се смята, че е производно на делото на Борисов в ЦСБОП, кръстено „Буда".
Бе припомнено, че той в момента е на свобода и „продължава битката си срещу Борисов".

Едвин Сугарев загатна и темата защо все пак Борисов е отказал да сътрудничи на антимафиотите със сведения за престъпния свят, но въпросът така и не бе коментиран и остана на заден план.

Ген. Кирил Радев нарече излезлият в неделя документ „сам по себе си безперспективен", тъй като нито той го е виждал, нито и тогавашният директор Димитър Вангелов. „Моето лично мнение, че премиерът Боросов въобще не е предполагал за такъв документ", категоричен бе Кирил Радев.
По думите му, за да бъдеш информатор не се иска съгласието на определени хора и всеки би могъл да стане такъв.

Радев обясни и какво точно означава да се заведе дело срещу оперативно лице: „Когато службата се насочи към определено лице, което представлява интерес, тогава във всички случаи се образува дело за оперативно наблюдение". Стана ясно и че то може да се заведе и по единичен сигнал.
Радев отрече да познава въпросния документ. „Не, не го познавам. Предполагам, че е архивиран. Просто няма никакво развитие, разбирате ли?", възмути се той.

Ген. Радев определи тогавашното време като време на хаос. „Хаосът беше в службите", призна той и допълни: „Няма абсолютно нищо уличаващо. Аз съм ръководил тази служба, няма абсолютно никакви документи, няма подписи", коментира той.

И тримата гостуващи в студиото на бТВ коментираха и се съгласиха с факта как службите, или част от тях, могат да манипулират дори на такова високо ниво, както в конкретния случай.
Според Сугарев и останалите може да се твърди, че службите с този скандал целят „да си постелят" пред следващите управляващи.