Иран ще атакува Тел Авив, корабите на САЩ в Персийския залив и американските интереси ако някой се опита да попречи на ядрената дейност на страната.

Това е заявил помощникът на иранския духовен лидер Аятолах Али Хаменей, цитиран от Ройтерс.

Появиха се спекулации, че Иран може да бъде атакувана заради ядрената си програма, след като излезе доклад, в който се казва, че Израел вече се подготвя за такъв удар.

САЩ от своя страна заявява, че иска въпросът за ядрената програма на Иран да бъде разрешен с дипломатически методи, но не изключва и възможността да прибегне към сила.

Американските войски могат да приложат военна сила, но анализатори допускат, че Вашингтон ще иска да предотврати евентуален опит от страна на Техеран да отвърне на удара в Иран или някъде другаде.

Ахмадинеджад:
Скоро няма да има война, Израел ще се срине и без нас
                Още...

Това са само някои тактики, които Иран би могла да използва, включително и неконвенционални или „асиметрични" методи, които или вече са били използвани от иранските сили, или Иран е поела отговорността за такива в миналото.

„След първия изстрел на Америка срещу Иран ние „ще атакуваме жизненоважните й интереси по света," заявява Али Ширази, духовник, който представя Хаменей пред на военноморските сили на елитния Корпус на гвардейците на ислямската революция.

„Тел Авив и американският флот в Персийския залив ще се превърнат в мишени на унищожителния отговор от страна на Иран," съобщава информационна агенция Фарс.

„Ционисткият режим упражнява натиск върху лидерите в Белия дом с цел да планират военно нападение над Иран и Иран ще отвърне на удара, „ако те предприемат такава глупост," продължава Ширази.

Коментарите му бяха направени малко, след като Корпусът на гвардейците на ислямската революция предприеха нов кръг от военни учения.

Маневрите „Големият пророк III" с ракети и военноморски части от Корпуса са насочени към „подобряване на военната готовност" на войските, съобщава Фарс.

На въоръжение в Корпуса на гвардейците на ислямската революция са балистични ракети, включително и Шахаб - 3, в чиито обсег влизат Израел и базата на САЩ в Персийския залив.

Междувременно иранският президент обяви, че е готов да се срещне в телевизионен дебат с двамата претенденти за Белия дом.