Отвод си е направила съдия Калина Илиева, която вчера бе избрана чрез системата за случайно разпределение на дела за съдия докладчик по дело за обявяване в несъстоятелност на КТБ, съобщиха от пресцентъра на Софийски градски съд.

За това решение е натежал фактът, че тя е командирована от СРС, поради което би могло да се накърни безпристрастното разглеждане на делото. Отводът е с оглед избягване на такива съмнения.

Отново чрез системата за случайно разпределение, делото е било разпределено на съдия Иво Дачев.
(Припомняме, съдия Иво Дачев придоби скандална известност покрай случай с Общинска банка през 2011 г., когато той за три дни издаде две коренно противоположни присъди по казуса. Това става при съдебни спорове между Столична община и Христо Ковачки за контрола над банката.
Първоначално съдия Дачев отсъжда в полза на Ковачки, но само три дни по-късно той дава зелена светлина за вписването на новия Надзорен съвет на банката и промени в устава, с които Ковачки губи контрола над кредитната институция, а Столична община възстановява позициите си)

Извършена е била и вътрешна проверка защо номерът на делото не присъства в системата на ВСС, която показа, че е възникнал технически проблем с интернет връзката.
Номерът на делото е генериран, но заради срив в системата не е получен. Проблемът е отстранен в ранния следобед днес и номерът на делото вече присъства в системата.

От СГС припомнят, че синдиците в КТБ трябва да бъдат назначени от Фонда за гарантиране на влоговете, а не от съдията по делото.

Припомняме, в края на миналата седмица БНБ отне лиценза на КТБ и изпрати в съда искането за обявяването й в несъстоятелност.