Българската народна банка (БНБ) отне лиценза за извършване на дейност на Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщиха от Централната банка.

Лицензът на КТБ е даден през 1994 г., като е актуализиран през 1999-а и 2000 г., припомнят от БНБ.

Няма да има проблем с изплащането на гарантираните влогове в КТБ, увери Порожанов

Още...

На основание Закона за банковата несъстоятелност да бъде подадено искане до компетентния съд за откриване на производство по несъстоятелност на КТБ.

Фондът за гарантиране на влоговете в банките ще бъде уведомен за подаденото искане до компетентния съд с цел извършване на подготвителни действия за назначаване на синдик.

До назначаването на синдик, квесторите в КТБ Станислав Лютов и Елена Костадинчев ще продължат да упражняват правомощията си.

Международна фирма да проследи парите на КТБ предлага БНБ
Още...

От БНБ изтъкват още, че на проведеното заседание на Народното събрание на 31-и октомври, когато е бил разгледан внесеният от БНБ доклад „Събитията и предприетите действия, свързани с КТБ и банка „Виктория", парламентът не е одобрил предложението на Временната комисия по бюджет и финанси за приемане на законодателни изменения, които да задължат БНБ да предприеме действия за оздравяване на банки, когато собственият им капитал е отрицателна величина.

До 20 работни дни започва изплащането на гарантираните депозити в КТБ
Още...

От представените на 4-и ноември финансови и надзорни отчети на КТБ към 30 септемри БНБ установява отрицателна стойност на собствения капитал на КТБ в размер на минус 3 745 313 хил. лв., както и че банката не отговаря на капиталовите изисквания, съгласно чл. 92 от Регламент (ЕС) № 575/2013.

Сред мотивите на БНБ за взетото решение се изтъква поставянето на банката под специален надзор поради спиране на плащанията към клиенти, настъпило в резултат на масирано теглене на средства.

При проверката, извършена съвместно от одиторите „Делойт одит" ООД, „Ърнст енд Янг Одит" ООД и „Афа" ООД., се установило, че за определена категория кредитополучатели (по кредити с общ размер 3.5 млрд. лв. от общ кредитен портфейл в размер на 5.4 млрд. лева) липсва съществена информация за финансовото им състояние и/или целевото усвояване на кредита.

Заключението на одиторските фирми е за необходимост от обезценки на активи на КТБ в общ размер на 4,222 млрд. лева.