Американският държавен секретар Джон Кери нарече „безпрецедентен акт на агресия" политиката на Русия спрямо Украйна. Кери заплаши Москва с твърда реакция от страна на международната общност, включително и с пълна икономическа изолация.

В 21 век не трябва да се държиш в стил 19 век и да нападаш друга страна под съвършено скалъпен предлог, коментира Кери в ефира на CBS. Той отбелязва в същото време, че Русия може да избегне влошаване на ситуацията и да регулира кризата.

В същото време прессекретарят на руския президент Путин, Песков, отказа да коментира думите на Кери.

Кери уточнява, че Западът може да разгледа възможността мерките срещу Русия да включват забрани за издаване на визи, замразяване на активи, някои търговски ограничения.

Държавният секретар е категоричен, че Русия няма шанс да домакинства срещата на G8, ако изпрати войски в Украйна.
Кери уточнява, че отмяната на G8 ще бъде една от мерките на Запада срещу Москва. Това ще е началото, коментира той евентуалния бойкот на срещата на върха.

Припомняме, вчера руският Сенат разреши на президента Путин да изпрати войски в Крим с мотива, че е застрашена сигурността на граждани на Русия, намиращи се там.

Припомняме, по-рано беше съобщено, че посланиците на САЩ, Канада и Великобритания са напуснали Москва. За това съобщава в „Туитър" опозиционерът Михаил Касянов, предаде УНИАН.

„САЩ и Канада прекратиха взаимодействията си с Русия в рамките на Г8, посланиците им напуснаха Москва. Обама започна консултации с НАТО. Започна самоизолацията на Русия", написа той.

По-рано медии съобщиха, че Великобритания е отзовала посланика си заради руската агресия в Крим.

Литва също отзова за консултации посланикa си в Москва, а Чехия поиска обяснения от руския посланик в Прага.

Външното министерство на Литва определи действията на Русия като "незаконни" и насочени срещу суверенитета и териториалната цялост на Украйна.
В Прага чешкият външен министър заяви, че Русия е започнала инвазия с цел окупиране на Крим.

Същевременно френският външен министър Лоран Фабиюс заяви за радио Europe 1, че подготовката за предстоящата среща на Г8 в Сочи трябва да бъде спряна. САЩ и Канада вече обявиха, че няма да вземат участие в нея.

Генералният секретар на НАТО Андерс Расмусен обяви пред журналисти преди началото на заседанието, че Русия заплашва мира и сигурността в Европа, цитиран от Ройтерс. Той призова Москва да прекрати създалото се напрежение.

Междувременно Украйна призова за разполагане на международна мисия в страната, както и помощ за защита на ядрените обекти. Киев кани ОССЕ , ЕС и други организации да проведат среща в Украйна. Също така създава парламентарна група за преговори с руски депутати.

Ройтерс съобщава, позовавайки се на думите на временния президент на Украйна Александър Турчинов, че въздушното пространство е затворено за военни самолети. Нареждането не обхваща гражданските полети.

В същото време премиерът Арсений Янценюк, цитиран от „Франс прес", обяви: „Ние сме на ръба на катастрофа". Премиерът обвини Русия, че „обявява война".

„Това всъщност е явно обявяване на война на моята страна. Призоваваме Путин да изтегли войските си от тази страна и да спазва двустранните споразумения. Ако иска да бъде президентът, който е започнал война между две съседки и приятелски страни, той е постигнал целта си с няколко стъпки", добави той.

Дислоцираните в Крим украински военнослужещи са преминали на страната на кримските власти мирно и без нито един изстрел, съобщи „Новости" по информация на източници от властите в Крим. Това е сторил и шефът на военно-морските сили на Украйна.

Някои от военните просто са избягали, други са написали рапорти за напускане на армията, но по-голямата част са минали на страната на администрацията, уточнява още източникът.
Очаква се скоро военните части да положат клетва пред кримската власт. Ще има и среща между висшата администрация и военните.

В същото време от украинското военно министерство уверяват, че информацията не отговаря на истината, а украинските войници в Крим са по казармите си, чиито територии се контролират от украинските въоръжени сили.

Според данни на руската гранична служба около 675 000 украинци са напуснали страната си в посока Русия през първите два месеца на годината, съобщи „Ройтерс".

Според службата това било знак за настъпваща хуманитарна катастрофа в Украйна.
„Ако революционният хаос в Украйна продължи, стотици хиляди украински бежанци ще „наводнят" граничните руски региони", заявили от руската гранична служба.


Властите на Крим притежават достатъчно възможности, за да осигурят стабилно и безопасно функциониране на автономията в настоящата ситуация.
Това заявява премиерът на автономията Сергей Аксьонов.

По думите му властите могат да се справят и владеят положението, така че хората да могат да си получават навреме заплати, пенсии и т.н.

Междувременно бе съобщено, че частите на украинската армия, дислоцирани в Крим са преминали на страната на местната власт. Това е сторил и шефът на военно-морските сили на Украйна.

Местните парламент и правителство насрочиха референдум за 30 март, на който да се гласува за разширяване автономия. Бе заявено, че Крим не признава редица решения на Върховната Рада в Киев, които са незаконни и нелегитимни.

Луганският областен съвет е отказал да признае легитимността на настоящото правителство на Украйна.

Съветниците са приели с гласуване за нелегитимно връщането на конституцията от 2004 година, както и други решения на украинския парламент.

Гласуването се е провело на фона на проруски митинг пред сградата на областния съвет, който иска признаване на руския език за втори държавен, насрочване референдум за отделяне на Донбас от Украйна, както и да се изпратят руски войски в Луганск. Митингуващите искат референдумът да се проведе още на 10-и март.

След като областните съветници са отказали да приемат тези искания, митингът е щурмувал сградата и е проникнал вътре.

Подобни акции се проведоха в Донецк и Харков, също с искания за референдум и натиск и щурмуване на административните сгради.
Градският съвет в Донецк дори отказа да се подчинява на новото украинско ръководство, обявявайки се за единствен легитимен орган на властта в Донецк.

Последно УНИАН съобщава за украински кораби от Севастополския и Ялтенския отряди на морската охрана, които са пристигнали в Одеса от Крим.