Дислоцираните в Крим украински военнослужещи са преминали на страната на кримските власти мирно и без нито един изстрел, съобщава „Новости" по информация на източници от властите в Крим.

Някои от военните просто са избягали, други са написали рапорти за напускане на армията, но по-голямата част са минали на страната на администрацията, уточнява още източникът.
Очаква се скоро военните части да положат клетва пред кримската власт. Ще има и среща между висшата администрация и военните.

В същото време от украинското военно министерство уверяват, че информацията не отговаря на истината, а украинските войници в Крим са по казармите си, чиито територии се контролират от украинските въоръжени сили.

От военното министерство посочиха още, че „въпреки опитите на „въоръжени мъже" да установят контрол над военните поделения, разположени на Кримския полуостров, войниците са отказали да се предадат и остават лоялни на властите в Киев".

Междувременно стана ясно, че група от 1000 въоръжени мъже и около 20 камиона са блокирали периметъра на 36-та бригада на украинските гранични войски, предаде АФП, цитирайки министъра на отбраната на Украйна. Той е казал още, че не знае от каква националност са въпросните въоръжени лица.

Според данни на руската гранична служба около 675 000 украинци са напуснали страната си в посока Русия през първите два месеца на годината, съобщи „Ройтерс".

Според службата това било знак за настъпваща хуманитарна катастрофа в Украйна.
„Ако революционният хаос в Украйна продължи, стотици хиляди украински бежанци ще „наводнят" граничните руски региони", заявили от руската гранична служба.