Очакваната среща, на която трябваше да бъде обявено категорично дали шефът на НЕК Красимир Първанов остава на поста си, не се състоя в Министерски съвет, както прогнозираха медиите.

Припомняме, Трайков направи опит да уволни шефа на компанията, след като Красимир Първанов подписа документ, който, според "сини" депутати, прави строителството на АЕЦ "Белене" напълно сигурно. По-късно стана ясно, че Първанов е действал със знанието на вицепремиера Дянков, а министър-председателят нахока икономическия министър.

Изненадващо, премиерът Бойко Борисов събра вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в Севлиево, където бе даден старта на първия кръг от Световния шампионат по мотокрос МХ1.

Енергийният министър запазва поста си в правителството. Съдбата на изпълнителния директор на Националната електрическа компания Красимир Първанов, обаче, все още е под въпрос, стана ясно от думите на Бойко Борисов.

Премиерът и двамата министри показаха единение на позицията за проекта „Белене", пише Дарик.

Въпреки това премиерът коментира, че нишката в комуникацията между министър Дянков и министър Трайков се е била скъсала.

„Когато се възложи на вицепремиер или министър задачата, той не е едноличен играч, има екип и за да не се допускат повече грешки, направихме комисия от експерти на финансовото министерство и министерство на енергетиката", обясни Борисов.

Той добави, че министър Трайков пряко отговаря за проекта.

Скандал АЕЦ "Белене" няма", категоричен беше министър-председателят, цитиран от БиТиВи.

Борисов упрекна тройната коалиция, която по думите му начело с президента Георги Първанов, е подписала договора за АЕЦ Белене през 2006 г. Спали са една година, дошла е 2007 година, изтекъл е срокът от една година, пак не са се договорили и са вкарали държавата в този порочен кръг, коментира още той.

От думите на министър Трайков стана ясно, че централата има бъдеще, ако цената на тока, на която ще се продава навън, ще е изгодна за държавата. Отговор на този въпрос се очаква да даде консултантската група Ейч Ес Би Си банк, с която в понеделник ще бъде подписан договор.

С това проектът влиза в своята ясно определена посока и въз основа на заключението на консултанта ние ще вземем политическо решение, каза министър Трайков. 

Симеон Дянков отбеляза от своя страна, че една от задачите на вицепремиера е да помогне за подписването на договора. Скоро това ще стане реалност. Експертите вече работят, а целта е да наберем максимален брой такива, посочи той.

Според премира на България са й необходими нови ядрени мощности. Борисов каза това по повод заявените намерения на Турция да изгради атомна централа в близост до южната ни граница.

Аз съм голям привърженик на атомната енергия. Ние имаме 20 % квота за възобновяеми източници и даже вече сме я изпълнили. Най-евтината и най-чистата енергия е тази. Ние сме напред в проектите и съм убеден, че турската страна го разбира, заяви Борисов.

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков уточни, че ако в Турция има централи, неин е ангажиментът да прецени рисковете от ядрени щети.