В 10.00 часа днес започват погребенията на загиналите при катастрофата в четвъртък на моста край Бяла.

Първи ще бъде изпратен от близките си 54-годишният кондуктор Живко Бояджиев. Снощи телата бяха извозени от русенската морга, информира Дарик радио. 

По последни данни 18 души са загинали, а 12 са ранени при тежката катастрофа край Бяла на моста на главен път Русе-София.

4-ма от настанените в русенската болница са в тежко състояние, сред тях и 7-годишно момиче с черепно-мозъчна травма, счупване на базата на черепа, съобщи здравният министър Гайдарски, който от снощи е на мястото на трагедията.
(В късния следобед стана ясно, че 7-годишната Михаела, която е с черепно-мозъчна травма е транспортирана с реаномобил във ВМА в София. След нея с линейка на русенската “Спешна помощ” е превозена и Маринка Младенова, на 47 години).

Над 30 човека са се явили в болницата в Русе, където са настанени най-тежко пострадалите, за да дарят кръв.

Директорът на областната полиция в Русе Светослав Първанов каза, че повторният оглед на катастрофиралия автобус е приключил.
В момента екипите извършват анализ на падналия от моста автобус, допълни той, цитиран от БНР.

От направените коментари до момента, включително и от специалистите по автотранспортни произшествия, както и от събраните данни, една от най-вероятните причини е техническа неизправност на товарния автомобил.
Още снощи бе споменато за проблеми в спирачната система. 

Бащата на шофьора:
Камионът не е бил претоварен. Животът свърши - и за нас, и за момчето 

Според първоначалните данни, най-вероятно тирът е предприел неуспешно изпреварване, при което се е изравнил със задната част на автобуса и при опита да се прибере го е изхвърлил в дерето.

В момента се провеждат процесуалните действия със задържания шофьор на товарния автомобил.
Искам да кажа, че той беше задържан на основание Закона за МВР за срок от 24 часа, допълни Първанов.
Според директора на полицията в Русе има достатъчно данни задържането на 24-годишния шофьор на камиона, предизвикал катастрофата, да бъде удължено от прокуратурата с още три денонощия.

От направените коментари до момента, включително и от специалистите по автотранспортни произшествия, както и от събраните данни, една от най-вероятните причини е техническа неизправност на товарния автомобил.
Още снощи бе споменато за проблеми в спирачната система.

Камионът е превозвал 30 тона жито - 10 повече от допустимото. Проверка на ДАИ е установила, че той е минал техническа проверка през лятото на тази година.

По последна информация кортеж от седем катафалки е пристинал пред моргата на русенската болница и започна разтоварването на телата на  загиналите при катастрофата, информира ruseinfo.net.
В 16.30 близките на загиналите ще тръгнат от Бяла, за да приберат телата им.

Припомняме, пътнически автобус на градски транспорт, пътувал от гр. Бяла за Гара Бяла е бил застигнат и ударен от товарен автомобил, при което пада в река Янтра.
Камионът е ударил рейса, влачил го е 10-15 метра, след което автобусът се удря в мантинелата и се преобръща, рухвайки върху покрива си на речния бряг. Сред загиналите няма удавени.

По първоначална информация причината за катастрофата са отказалите спирачки на товарния автомобил. Още не е установена скоростта, с която се движили превозните средства.
Алкохолната проба на шофьора на камиона е отрицателна.

Помощи...
МЗ - 20 хил.лв
БЧК - 5 хил.лв

Шофьорът на автобуса 53-годишният И.Й. от град Бяла е с фрактура на таза и други травми, а две жени са настанени в интензивното отделение. Едната е претърпяла тежка операция в Бяла и след това е транспортирана в болницата в Русе.

Там се намират още три жени, настанени в ортопедично отделение, една се намира в неврохирургията. Състоянието им се подобрява.

Всички седем души в болницата се поддържат в състояние на изкуствен сън. При нужда някои могат да прехвърлени в София за по-добро лечение.

Междувременно кметът на Бяла предвиди, че вероятно в края на седмицата ще бъдат определени дни на национален траур. В града от днес е обявен 5-дневен траур.

В знак на съпричастност столичният кмет Бойко Борисов също отмени всички мероприятия на открито в столицата.

Той посочи размера на помощта, която се отпуска първоначално за близките на починалите и ранените.
1 000 лева се предоставят от общинския бюджет за загиналите, а по 500 лева - за тези с различна степен на физическо увреждане.
Очаква се и помощ от страна на съседните общини. Разходите за погребенията се поемат от Община Бяла.

Премиерът Сергей Станишев прекрати предсрочно посещението си в Португалия, за утре - събота, от 10.30 е свикано извънредно заседание на кабинета.

20 000 лева дарява община Банско за семействата на пострадалите в Русенско - това гласува Общинският съвет.

Средствата са за подпомагане на семействата на трагично загиналите хора край Бяла. Oтменени бяха и проявите в НДК на 9 декември под мотото "Банско гостува на София".