От министерството на транспорта са разпоредили пълна проверка за собственика на камиона, както и дали представители на ДАИ са направили проверка на камиона преди да тръгне на път.

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев е прекъснал работното си посещение в Турция във връзка с пътния инцидент край Бяла.
По негово нареждане снощи беше свикано спешно съвещание в МТ, съобщават от пресцентъра на ведомството.

На мястото на пътното транспортно произшествие е изпратена експертна група от регионалната дирекция на Автомобилна администрация - Русе.
Тя има за задача да подпомогне разследването.

По първоначални данни товарният автомобил е „Шкода" - Мадара, с регистрационен номер Н 3318 АК.
Първата регистрация на автомобила е от 23 май 1989 г. Той е собственост на Бедри Алиев Мурадов. Управляван е от сина на собственика, Синан Бедриев Алиев на 24 години.
Товарният автомобил е нает от „УСМ 2002" ЕООД - с. Наум. Минал е на технически преглед на 19 юли 2006 г.

Според първоначалната информация камионът е бил претоварен, превозвал е 30 тона жито - с 20 повече от допустимото.

Междувременно председателят на парламентарната комисия по транспорта Йордан Мирчев коментира, че в Закона за движение по пътищата трябва да се запише отговорност и за работодателите, и собствениците на камиони, които позволяват или разпореждат превоза на товари над допустимия размер.

По думите му досега е търсена отговорност предимно от шофьорите,  но факторите, които причиняват подобни тежки инциденти, са много. Мирчев подчерта, че в основата на всичко е състоянието на пътната инфраструктура.

Според него претоварването на камионите и тировете е сериозен проблем. Мирчев поясни, че често работодателите съкращават броя на курсовете за сметка на по-големите товари и липсата на почивка, което крие риск за катастрофи.