В Пазарджик никой не вярва, че това момче е извършило тези двете убийства.

Смята се, че не е направено това, което трябва да се направи, не е арестуван правилният човек.
Самото забавяне на разследването толкова дълго направи хората подозрителни, те са обезверени.

Мнението на обществеността от Пазарджик изказа отговорният редактор на в-к „Пазарджишка Марица" Стефка Bенчева.

Припомняме, днес Лазар Колев ще бъде обвинен официално в умишленото - и по особено мъчителен начин, убийства на двете сестри. Отделно на това се появиха тези, че заедно с Явор Колев ще бъдат обвинени още двама.

Стефка Венчева обясни, че обикновените граждани смятат, че убийството, потресло цяла България, е направено от човек или хора, които имат сериозен политически чадър над себе си.

Преди време именно Стефка Венчева изнесе в публичното пространство фигурата на сина на бившия БСП зам.-министър и настоящ областен на Пазарджик Иван Петърнейчев, като спряганото в града име, което полицията прикрива.

Първата експретиза - с много констатации, но без изводи.
 

И в момента това остава основното убеждение на гражданите в Пазарджик - сега полицията се опитва да натопи някого за убийството.
Смята се още, че освен Лазар Колев ще бъде обвинен и човек с психически отклонения.

За такова престъпление трябва садистична натура. В убийството има организирани и неорганизирани елементи, което говори за лабилност и избухливост на характера.
Не може човек да е извършил такова нещо, без да е бил насилник.

Такъв остава профилът на убиеца на сестрите Белнейски, направен от криминалния психолог Росен Йорданов.

Той е работил по престъплението в първата фаза на разследването още преди три години.

Според Йорданов обаче самият Лазар Колев не притежава потенциала да извърши това престъпление сам - от край до край и затова има помощници - най-близки приятели и роднини на Лазар Колев.

„Не знам дали може да става въпрос за съучастници или за помощници, между двете има разлика", уточни обаче Росен Йорданов.

По думите му самата първа експертиза на Мария Грозева е била непълна, тъй като в нея е имало много констатация, но не е имало изводи.
„Аз не зная защо решиха точно тя, от Стара Загора, да прави тази експертиза, но в нея липсваха изводи, затова се и наложи ексхумацията на телата", каза Росен Йорданов.

Той потвърди, че още в самото начало са били взети ДНК проби, но в цялото разследване е липсвала организация.

Цареше пълна паника, много неща не бяха направени, допълни Йорданов и даде като пример това, че не са взети показания на таксиметрови шофьори, на другите излизащи от заведенията по централната улица, а самият първи оглед е направен от полицаите от Пещера, които нямат достатъчно опит.

Много хора ще се опитат да прикрият собствения си професионализъм.

В момента много хора ще се опитат да прикрият собствения си професионализъм, каза Росен Йроданов, като посочи трима души, заради които разследването се е довело до край - психологът Неделчо Стойчев, следователят в момента по делото и Иван Пенчев от Дирекция на полицията.