Народните представители подредиха и останалите десет комисии към 43-тото Народно събрание. Вчера депутатите гласуваха състава на общо 12 комисии, като оставиха малко работа и за днес, заради вътрешните разправии в БСП и трудното извеждане на техни кандидати за представители в комисиите.

Председателското място в дадената на социалистите икономическа комисия стана „ябълката на раздора" в левицата. Въпреки това обаче неин председател стана именно народният представител от БСП Петър Кънев, а за зам.-председатели от останалите партии бяха избрани герберката Даниела Савеклиева, ДПС депутатът Йордан Цонев, депутатът от ПФ Поли Карастоянова и народният представител от „Атака" Любомир Владимиров. ДПС депутатът Делян Пеевски ще участва в работата именно на тази парламентарна комисия, като ще се задоволява само с нея.

ГЕРБ прибра шефското място на Комисията по енергетиката, като на председателския стол сяда бившият енергиен министър Делян Добрев. Герберите изпращат в тази комисия и свой заместник-председател, а именно ексшефа на АЕЦ „Козлодуй" Валентин Николов. Други заместници на енергийната комисия са ДПС депутатът Рамадан Аталай, народният представител от Реформаторския блок Мартин Димитров и депутатът от АБВ Кирил Цочев.

От партията на Бойко Борисов вземат и Комисията по бюджет и финанси, като за неин председател е изпратена  Менда Стоянова, а зам.-председател е герберката Диана Йорданова. Реформаторският блок също има свой зам.-председател за бюджета - Димитър Танев, както и Патриотичният фронт - Емил Димитров - Ревизоро и БСП - Румен Гечев.

Управляващата партия ще оглави и Комисията по външна политика с председател Джема Грозданова и отново слага и зам.-председател - Пламен Манушев. Заместници във външната комисия са депутатът от РБ Борис Станимиров, лидерът на „Атака" Волен Сидеров и ДПС депутатът Станислав Анастасов.

Очаквано заради подкрепата си за кабинета „Борисов 2" АБВ получи председателското място на Комисията по отбрана, където сяда ген. Михо Михов. Негови заместници ще са БСП депутатът Димитър Димитров и народният избраник от ДПС Янко Янков.

За шеф на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред бе избран реформаторът ген. Атанас Атанасов, а заместници са му герберът Любомир Христов, ДПС депутатът Хамид Хамид и атакистът Десислав Чуколов.

ГЕРБ си взема и Комисията по образование и наука с председател Милена Дамянова и заместници Корнелия Маринова отново от ГЕРБ, Мариана Бояджиева от БСП, Марияна Георгиева от ДПС, Борислав Великов от РБ и Милен Михов от ПФ.

Реформаторският блок взема председателското място в Комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите с депутатката Бойка Маринска, а зам.-председател ще и е герберката Снежана Дукова.

Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика отива при патриотите с председател Валентин Иванов, а заместници са депутатът от ГЕРБ Методи Андреев и атакистката Калина Балабанова.

Новосъздадената в този парламент като постоянна комисия по наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) отива при ПФ, но за неин председател бе избран Искрен Веселинов. Заместници в тази комисия имат ГЕРБ - Владислав Николов, БСП - Таско Ерменков и „Български демократичен център" (БДЦ) - Георги Недев.

Равносметката от днешното подреждане на комисиите е ГЕРБ с четири председателски места, БСП - с едно, РБ и ПФ с по две и АБВ с едно.

Крайната равносметка от разпределението на шефските места във всички парламентарни комисии към 43-тото Народно събрание показва, че ГЕРБ взимат 9 комисии, Реформаторският блок - 5, ПФ - 3, АБВ - 2, БСП, ДПС и БДЦ - по 1. "Атака" не оглавяват нито една комисия.