Месец след клетвата си в 43-тото Народно събрание народните представители се захванаха официално и в пленарна зала с подреждането на парламентарните комисии.

Те обаче оставиха за утре гласуването на членовете и ръководството на десет комисии, сред които ключови като Комисията по икономическо развитие и туризъм, Комисията по енергетика и Комисията за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Една от причините за изоставянето на някои комисии за утрешния ден е „БСП Лява България", които не успяха да издигнат единодушно своите кандидати за членове.

Народните избраници подредиха днес Комисията по правни въпроси, начело на която ще застане депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов. Негови заместници ще бъдат герберката Десислава Атанасова, ДПС депутатът Четин Казак.

Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление отива при Реформаторския блок, като неин шеф ще е депутатът Костадин Марков. Заместници в тази комисия изпраща Българския демократичен център - Мартин Иванов, ГЕРБ - Николай Нанков и БСП - Дора Янкова.

Реформаторите взеха и Комисията по земеделието и храните, а за неин председател бе избран Румен Христов. Негови заместници ще са социалистката Светла Бъчварова, Ферихан Ахмедова от ДПС, герберката Цвета Караянчева и Иван Станков от АБВ.

Очаквано Комисията по труда, социалната и демографската политика отиде в ръцете на ДПС, където на председателския стол сяда социалният ексминистър Хасан Адемов. Зам.-председателските места в тази комисия са за Георги Гьоков от БСП, Десислав Чуколов от „Атака", Радан Кънев от Реформаторския блок и Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Като подкрепящи кабинета „Борисов 2" АБВ получиха Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, като издигат за неин председател Борислав Борисов, а негов заместник е герберът Иван Чолаков.

ГЕРБ си вземат и Комисията по здравеопазването, а бившият шеф на Военномедицинска академия ген. Стоян Тонев е избран за председател. Левицата изпраща за свой заместник  Емил Райнов, Българския демократичен център - Красимира Ковачка, а за по-сигурно ГЕРБ имат и зам.-председател - Даниела Дариткова.

Патриотичният фронт получи Комисията по култура и медии и председател стана Слави Бинев, а за зам.-председатели Красимира Анастасова от ГЕРБ, Борислав Миланов от Реформаторския блок и Петър Кадиев от АБВ.

От партията на Бойко Борисов си взеха и Комисията по околната среда и водите, а за неин водач бе избран Станислав Иванов. ГЕРБ сложиха и Свилен Иванов за зам.-шеф, ДПС - Джевдет Чакъров, а Патриотичния фронт - Борис Ячев.

За контрола над службите за сигурност в парламента ще отговаря депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров, а в работата му ще му помагат заместници Пламен Нунев пак от ГЕРБ, Димитър Дъбов от БСП и Валентин Касабов от патриотите.

Като коалиционен партньор РБ оглавиха и Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения - Гроздан Караджов, а като свои заместници имат ДПС - Камен Костадинов, ГЕРБ - Иван Вълков и БДЦ - Петър Петров.

Комисията по вероизповеданията и правата на човека ще бъде водена от гербера Красимир Велчев, а замове са Евгения Алексиева отново от ГЕРБ и Тунчер Кърджалиев от ДПС.

Последната подредена днес комисия е тази по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, която отиде към БДЦ, а неин шеф стана Светлин Танчев. На зам.-председателските места са заети от Силвия Хубенова от ГЕРБ, Иван Иванов от БСП и Слави Бинев от ПФ.

Крайното изчисление на приетите от днес парламентарни комисии към 43-тото Народно събрание показва, че ГЕРБ взема пет комисии, Реформаторският блок - три, ДПС - една, БДЦ - една, ПФ - една и АБВ - една.