Не е фатално, че Сидеров се е срещал с представители на Ку-Клукс-Клан, фатално е, че Сидеров прави политиката на Ку-Клукс-Клан в България, заяви Георги Първанов по време на пресконференцията си в НДК, като победител на първия тур на президентските избори. 

Разбирам хората, които стоят зад „Атака", защото те имат своите сериозни проблеми, а ние, политиците, не им дадохме сигурност през изминалите 16 години, допълни той.

Но дали политиката на отрицанието е печелившата политика, запита Първанов.

Разчитам на избирателите на „Атака", защото аз ще отида отвъд констатацията, бе категоричен първият, според изборните резултати.

Никога не съм делил българските граждани по партийна принадлежност от момента, в който съм прекрачил прага на президентската институция, бе категоричен той.

Според думите му вакуумът, които се освобождава в дясното политическо пространство, се запълва от субекти, които не правят чест на България.

Първанов подчерта, че очаква ясната позиция на десните лидери по отношение на балотажа.

Уважавам позицията на НДСВ от началото на кампанията, каза още той. От данните до сега, виждам, че не малка част от избирателите на НДСВ са ме подкрепили и без знак от политическите централи.

Президентските избори не бива да бъдат обвързани с трипартийната коалиция, категоричен е Първанов.

Няма как избирателната активност да бъде по-висока, при крайно негативната предизборна кампания, която се проведе, смята Първанов. Това показва недоверието на българина към политиката.
Така ще бъде, докато политиците произвеждат скандали, допълни той.  

По отношение на оставащата седмица преди балотажа Първанов бе категоричен, че ще запази умереното си поведение. Нямам основание да променям кампанията си, още повече, че тя е печеливша, подчерта той.

Аз помня добре и победите, и пораженията и казвам, че няма по-справедлива оценка от тази на избирателя, каза още Първанов.

Георги Първанов акцентира върху факта, че в най- новата ни история няма избори, които на първи тур да са спечелени с 60 %.