Страната можеше да си спести балотажа. Аз не мисля, че при такъв избор може да става дума за пазарлъци, заяви премиерът Сергей Станишев в интервю за БНТ.

Водещ: Щастлив сте г-н Станишев? Това ли е максимумът, това ли чакахте?

Сергей Станишев: Аз мисля, че на тези избори за първи път основния кандидат- президентът Първанов, има такава преднина. Ако погледнете всички президентски избори досега, не е имало такъв убедителен резултат - над 60% от гласувалите.
Това без съмнение говори за това, че президентът се възприема като национален лидер. Като човек, който действително е способен да обединява българската нация, а това в крайна сметка е една от основните функции на президента.
Нали, не трябва да разделя, да противопоставя, а напротив - да търси разумните решения, да обединява хората с различни убеждения, с различни виждания, и да води страната напред. Без съмнение този резултат е много убедителен.

Водещ: Питам ви като партиен лидер, не като премиер - май не искахте този балотаж или..?

Сергей Станишев: Аз мисля, че страната можеше да си спести балотажа при една по-висока избирателна активност.

Водещ: Не говоря за страната, говоря за Вас? За Вас беше ли неудобен този балотаж?

Сергей Станишев: Не, не беше неудобен, но мисля, че можеше да се спести чисто финансово, ако щете. Да не говорим за интересите на ловците, които ще трябва да пропуснат още един уикенд. Но за мен е очевидна смазващата преднина на президента.
И пак ще повторя, той показа, че е национален лидер. И тъй като вече предчувствам ниската избирателна активност, нека коментирам и този въпрос, ако искате... Мисля, че активността е съвсем нормална. През 2001 г. на първи тур гласуваха 41% от българските граждани.
Сега, доколкото знам по последните проучвания, около 43% от имащите право на глас българи са гласували и това говори, че има демократична зрялост, още повече ако отчетем, че кампанията беше в много отношения с предизвестен резултат.
Аз съм разговарял с много хора, най-различни по своите убеждения, които казваха "Няма смисъл да гласуваме, резултатът е ясен. Президентът ще спечели", защото Първанов печели, доколкото може да се разчита на екзитпола, около 1,5 милиона гласа. Което е с близо 400 000 повече, отколкото той получи на първия тур от предишните президентски избори.
Което действително потвърждава тезата, че той се е утвърдил като национален лидер. Произтече от левицата, от БСП, като неин лидер и аз като лидер на БСП се гордея, че моята партия е способна да издига такива държавници.

Водещ: Аз се връщам обаче на балотажа... Какво ще обещаете на десницата, за да ви подкрепи тя на втори тур? Ще има ли някакъв аванс, подход, разговор, ако щете?

Сергей Станишев: Аз не мисля, че при такъв избор може да става дума за пазарлъци.

Водещ: Не говоря за пазарлъци. За нормален разговор между ляво и дясно в България.

Сергей Станишев: Изборите и гласуването на хората е свободен избор и всеки носи отговорност за своето поведение и за своето гласуване.
За мен би било естествено, когато става дума за избор между демократичен президент, очевидно национален президент, тъй като Георги Първанов получи подкрепа не само на левицата, но и на партии от центъра, на избиратели в това число и от десницата, и на хора много равномерно представени в целия възрастов спектър, и като тип населени места - и в столицата, и в областните центрове, и в малките градове и селата.
Аз очаквам обаче политиците, хората, които носят отговорност, да отправят послания към своите симпатизанти, към своите поддръжници и те да бъдат достатъчно категорични.