Започна съвместна проверка на Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса на УМБАЛСМ „Пирогов".

Проверката е разпоредена лично от министъра на здравеопазването Десислава Атанасова и управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков.

Проверката е по сигнал, съобщава БНР. Касата проверява преразхода на средства и парите по клинични пътеки. Подобна проверка е приключила днес е получила и в Многопрофилната болница в Русе. Медицинският одит работи също и по сигнал в болница "Света Марина" във Варна.

Припомняме, по-рано днес шефът на Здравната каза Пламен Цеков съобщи за надвишени разходи в Бургаската болница - с около 450 хил. лв. и в „Пирогов", за която обаче, не уточни с каква сума.

По заповед на здравния министър Десислава Атанасова от днес Инспекторатът към Здравното министерство проверява всички разходи на средствата в "Пирогов".

За няколко часа проверяващите са установили по документи, че има сериозни разминавания относно трудовото законодателство и по точно изплащане на хонорари на определени лица. Разминавания има и в гражданските договори.

Проверяващите обаче, са силно затруднени от това, че не могат да стигнат от документацията, защото внезапно голяма част от служителите в администрацията на "Пирогов" са се разболели.
„Това, което мен ме впечатли, е, че почти цялата администрация на болницата се разболя, вдигна кръвно, излезе в болнични, когато дойдоха проверяващите", каза още тя. По думите й проверката ще продължи в понеделник, защото няма кой да предостави документите в момента.

Срокът на проверката е един месец и резултати ще има в средата на юни, съобщи министър Атанасова.

На въпрос дали ще има уволнения, здравният министър отговори, че това зависи от резултатите от проверката.