Здравната каса ще се опита да направи необходимото, така че да не изчезнат от българския пазар лекарствените продукти, които са без аналог и чиито производители отказват да договарят отстъпки в цените.

След приемането на новите правила за договаряне на отстъпки на лекарствата действително има понижение на цените, реализиран е икономически ефект, но се очертава недостиг на около 16 медикамента заради нежеланието на производителите да смъкват цените. Сред тях има и такива лекарства, които са без аналог, подчерта шефът на касата Пламен Цеков.

Новият директор в НЗОК по лекарствата Николина Първанова съобщи, че в методиката за договаряне на отстъпки в цените на лекарствата са заложени 5% отстъпка от референтната стойност на продуктите, но никой не може да задължи фирмите да договарят отстъпка. За да не се получи дефицит на някои лекарства според Първанова може би ще е добре методиката да бъде променена.

Тя изрази уверения, че Касата ще се погрижи да не изчезнат от пазара лекарствата, за които няма договаряне на отстъпки. Първанова съобщи още, че в резултата на договарянето на отстъпките е постигнато намаление на цените над 50% за 50 медикамента.
Тя посочи, че за първото тримесечие за 95 лекарствени продукта ще бъде реализиран икономически ефект от отстъпките в размер на 530 762 лв.

Шефът на Касата обяви предприетите от него структурни и кадрови промени. Той съобщи, че е освободил четири човека, като от екипа на управителя е напуснал един човек. Сменени са шефът на „Обща администрация", директорът „Медицински дейности", главният счетоводител и от човек от „Бюджет и финанси". Същевременно са предприети нови назначения - общо около 10, тъй като е имало вакантни позиции, сред които - в IT-отдела, отдел „Инвестиционна политика" и др.

Пламен Цеков представи отчет за изпълнение на бюджета на Касата за първото тримесечие на тази година. От данните става ясно, че болниците имат надвишаване на бюджетите си. Регистриран е преразход - около 9 млн. лв. предимно от нови дейности за лечебните заведения, съобщи Цеков.

„Констатирахме завишаване на обемите спрямо миналата година, но не виждаме от къде идва", добави той. Шефът на Касата съобщи, че предстоят проверки и заяви, че където нещата са изрядни, ако бъде актуализиран бюджетът, ще бъдат извършени плащанията.

Цеков каза, че миналата година са намалени цените по няколко клинични пътеки, но на други - са повишени, така че реално няма намаление на разходите за клинични пътеки, обаче има реално повишение на разходите за болнична помощ.

Цеков съобщи, че решението за извършването на допълнителните плащания ще бъде взето на 28 май. До тогава ще има яснота за надлимитните дейности на болниците. Там, където има некоректно подадена информация, Касата няма да плаща, каза още Цеков.

Той съобщи, че в случаите, когато има основателно завишаване на лимитите плащанията биха могли да бъдат поети от резерва, предвиден в бюджета за първото тримесечие.
Като примери за надвишени разходи Цеков посочи Бургаската болница - с около 450 хил. лв. и „Пирогов" в София, но не уточни с каква сума.

Шефът на Здравната каса съобщи още, че предстои болниците да бъдат проверявани за разходите за вода, ток, храна и други икономически и технически показатели. Той съобщи, че средният храноден за България е 3 лв. и че в някои болници този показател е 9 лв.

По мнението на Цеков не е редно разходите за битовата част от дейността и издръжката на болниците да надхвърлят 40%. Нормално е те да са 30%, а в момента положението в болниците е такова, че за фонд „Работна заплата" са 55%, а за издръжката - 45%.