Нека частните компании да спорят, но ние сме се договорили, че ще платим само поръчаното оборудване за АЕЦ "Белене".

Така премиерът Бойко Борисов коментира, цитиран от БНР, исканите от "Атомстройекспорт" един милиард евро или активи на НЕК.

Министър-председателят заяви, че Русия значи много за България и има нашите благодарности за помощта в нашето минало. "Това, че частна компания си позволява да прави едно, второ или друго, по никакъв начин не значи Русия и България", посочи Борисов, цитиран от ruseinfo.
Не става ясно обаче кои частни компании визира той, тъй като и „Росатом" и „Атомстройекспорт" и НЕК са държавни.

България също ще заведе иск в Международния арбитражен съд и ще информира за случая Европейската комисия, посочи още премиерът.

Той отново подчерта, че както сме казали и на "Росатом", проектът "Белене" е добър проект, ако има инвеститор.
„Ако някой навремето, когато го е подписвал, е подписал 20-22 милиарда отнякъде да се вземе, аз ви казвам, че за догодина ние стискаме 600-800 милиона за пенсионерите да съберем, а представяте ли си 20 милиарда да задели някой от бюджета. Това са измишльотините на Станишев. Ако има друг инвеститор, добре дошъл", коментира Борисов по време на посещението си в Русе.

По думите му още преди години и на среща с Путин, която е протоколирана, ние сме казали на "Росатом", че без чуждестранен инвеститор, който да даде парите, ние няма да строим АЕЦ "Белене".

Ще си платим това оборудване, за което сме се договорили - не цялото, само което сме поръчали да се изплати, изтъкна министър-председателят и добави, че щом те не искат да чакат, а искат да ни съдят, ние ще заведем насрещен иск.

„Аз ще имам доста срещи - ще информирам колегите в Европейската комисия. Да, ОЛАФ не се занимава с проекти, които нямат европейско финансиране, но се интересува и наглежда, когато се правят обществени поръчки по непрозрачен или направо, както в случая с този търг, по престъпен начин", заяви премиерът.