Сръбският посланик Данило Вучетич оповести, че днес е връчил протестна нота на министъра на външните работи Ивайло Калфин.

Той информира, че напуска страната и ще бъде заместван от първия съветник в посолството Деян Хинич.

На пресконференция, свиката в посолството на Сърбия в София, посланикът припомни позицията на Белград по косовския въпрос и подчерта, че едностранното обявяване на независимост от страна на Косово е противоправен и напълно нелегитимен акт.

Хартата на ООН защитава автономността и териториалната цялост на международно признатите държави, изтъкна Вучетич.

Той припомни и резолюция 1244 от 10 юни 1999г., в която ясно се казва, че суверинитетът и териториалната цялост на Косово са в рамките на Сърбия.

Сърбия продължава да счита, че Косово и Метохия са неделима част от нейната територия и много съжаляваме за решението на България, каза още той.

Дипломатът добави, че сръбската страна се е надявала българската позиция по косовския въпрос да бъде като тези на нейните съседки Гърция и Румъния, които също са членки на ЕС.

Вучетич напоми още, че ЕС няма единна позиция за признаването на Косово и изрази съжаление, че България е координирала действията си с Унгария и Хърватия, вместо с Гърция и Румъния. Това, по думите на посланика, не може да остане незабелязано.

Българското решение поставя под въпрос характера на нашите отношения и то не може да остане без последици. Беше ни нанесен удар, който ни връща много назад, добави той.

Натискът е с два адреса - Вашингтон и Брюксел

Посланикът заяви категорично, че Сърбия ще се бори с всички дипломатически средства и във всички институции ще поддържа въпроса актуален.

Данило Вучетич изтъкна, че до вчера независимостта на Косово беше призната от 28 държави, от които само Албания беше от съседните страни. Според посланика за признаването на Косово от България, Хърватия и Унгария е оказан политически натиск.

Натискът е с два адреса - Вашингтон и Брюксел, каза още той.

Форсирането на независимостта на Косово, по думите му, е резултат от американската политика. Вучетич изтъкна, че решението на ЕС да изпрати мисия в Косово е противоправно, тъй като планът Ахтисаари не е приет.

Посланикът заяви, по повод информациите, че САЩ са взели решение да снабдяват Косово с оръжие, че това в ситуация, в която и без друго Косово има ново оръжие ще покаже, че форсирането на независимостта е резултат на военен интерес на Америка и НАТО.

Решението на Сърбия не е да затруднява отношенията, каза Вучетич, но е категоричен, че атмосферата на двустранните отношения вече е друга.
Като пример той посочи, че тези дни тук е трябвало да дойдат двама сръбски министри - на земеделието и здравеопазването, но визитите им отпадат.