Белият дом има право да доставя оръжие за Косово, заяви пред журналисти официален представител на администрацията на Джордж Буш, пожелал анонимност.

Това съобщи ИТАР-ТАСС.

Източникът съобщи още, че подобни доставки са напълно законни, защото се основават на плана, разработен от специалния представител на ООН за Косово Марти Ахтисаари. Този документ, подкрепен изцяло от Вашингтон, съдържа препоръки за предоставяне на независимост на Косово под международен контрол.

„В съответствие с плана на Ахтисаари, на Косово е позволено да поддържа леки въоръжени сили за сигурност, наброяващи 2500 души. Косовските сили за сигурност ще се намират под надзора на НАТО и ще се подготвят от инструктори на НАТО", отбеляза представителят на президентската администрация.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви на пресконференция в Тел Авив, че каквито и да било доставки на оръжия за Косово са нелегитимни, ако излизат извън рамките на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН.

„Тази резолюция не допуска създаването на собствена армия в Косово, не допуска каквито и да било доставки на оръжия за Косово, освен доставки за екипирането на силите на международния контингент, който е разположен там с мандат на СС", заяви в заключение Лавров.