С пълно мнозинство конгресът на НДСВ одобри предложението на Комисията за промяна на името на партията, според което се запазва досегашната абревиатура, но се променя съдържанието.

Вместо Национално движение „Симеон Втори" конгресът гласува абревиатурата да означава Национално движение за стабилност и възход.

В същото време Симеон Сакскобургготски бе преизбран от конгреса с пълно мнозинство за лидер на партията.

Промени в Устава:

  • Министрите и заместник-министрите от НДСВ не могат да бъдат членове на Политическия съвет на партията;
  • Министрите, председателят и заместник-председателите на Народното събрание, номинирани от НДСВ, ще могат да участват в заседанията на Политическия съвет с право на съвещателен глас;
  • Секретарят на НДСВ ще бъде назначаван от лидера на партията;
  • Членството в НДСВ няма да бъде решавано на Политически съвет, а от общинските събрания по места. Общинските координатори също ще бъдат избирани от общински събрания.

 

Решението да се създаде комисия, която да промени името на движението, е свързано с личното желание на Сакскобургготски, който от три години е настоявал тя да не носи неговото име.
Той посочи, че е далеч по-демократично и модерно НДСВ да не се свързва с неговото име.

Камелия Касабова внесе предложение към абревиатурата НДСВ /Национално движение за стабилност и възход/ да се прибави допълнителна абревиатура - ЕЛА /Европейски либерален алианс/. То обаче не получи подкрепа от делегатите.

Имаше и предложения партията да се именува Национално движение „Стабилност и вяра" или Национално движение "Европейски алианс", но те също не събраха необходимите гласове.

Конгресът одобри кандитатурите на 12-те члена на Политическия съвет на НДСВ, предложени от Симеон Сакскобургготски - Антон Станков, Андрей Баташов, Деница Димитрова, Илия Лунгорски, Калоян Дамянов, Марина Димкова, Меглена Русенова, Огнян Герджиков, Олимпи Кътев, Нина Чилова Румяна Денева, и Тодор Върбанов.

Припомняме, че по право членове на Политическия съвет на НДСВ са лидерът на партията Симеон Сакскобургготски и председателката на парламентарната група Анелия Мингова.

Политическият съвет се състои от 19 души. Предстои да бъдат избрани още петима членове, които ще бъдат излъчени сред предложените от делегатите кандидатури, след което Политическият съвет по устав избира заместник-председателите на пратията.

Доизбор на Политически съвет обаче не се стигна, тъй като от предложените 38 кандидати за петте свободни места останаха само 19 заради сомоотвод на останалите. Сред предложените имена бяха Соломон Паси, Антония Първанова, Лидия Шулева. Беше внесена кандидатурата и на Долорес Арсенова, която си направи самоотвод.

В началото на конгреса, сред чийто гости бяха премиерът Станишев, лидерът на ДПС Ахмед Доган и председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов Станишев заяви символично, че и БСП, и НДСВ имат една и съща цел.
Премиерът бе категоричен, че несъмнено тройната коалиция е труден праг, но безспорно ползата на България от коалицията е голяма и това трябва да ни амбицира за постигането на по-високи цели.

От своя страна Доган обяви, че кризите са хубаво нещо, защото събуждат волята за живот.
Той добави, че редуването на кризи с нормалния ход на историята е естествено и необходими иначе щяхме да си живеем още в пещерите.
Доган метафорично посочи, че НДСВ са изправени пред избор, но трябва да бъде запазена целостта на коалицията.

Не на това мнение бяха обаче делегатите на конгреса, които ясно изразиха желанието си за излизане от тройката.
Те първо аплодираха писмото на Бойко Борисов, в което той ги призовава да напуснат управлението, а след това на импровизирано гласуване в залата, провокирано от Соломон Паси, те се обявиха против тройната коалиция.

.