Вината на бившия ръководител на ЮКОС Михаил Ходорковски и неговия съдружник Платон Лебедев, бивш ръководител на „Менатеп", е доказана в хода на съдебния процес.

Това заяви в съда прокурорът по делото срещу бившите руски бизнесмени, които са обвиняеми по разхищаване на 350 милиона тона нефт.

По думите на Гюлчехра Ибрахимова анализът на събраните и представени в съда доказателства на държавното обвинение категорично и еднозначно водят до извода за вината на подсъдимите.
Прокуратурата в момента представя обвинителния акт за разхищаването на 38% от акциите на ВНК, на стойност над 3 милиарда рубли.

Според очакванията изказванията по делото ще продължат повече от седмица, тъй като участие в делото ще вземат и четиримата прокурори по делото.

Все още не е огласен срокът, който прокуратурата смята за справедлив по обвиненията.
По данни на следствието престъпленията на Ходорковски и Лебедев са извършили в периода от 1998 до 2003 година.

И двамата вече са осъдени и излежават присъди за мошеничество и укриване на данъци от по 8 години по делото "ЮКОС" - едно от най-гръмките дела в Русия за последните години. Руските власти обвиниха ръководството на най-голямата до този момент нефтена компания в цял списък от икономически престъпления.

Впоследствие ЮКОС фалира, а неговите активи бяха прехвърлени към държавната „Роснефт".
Според много анализатори както руски, така и в чужбина, делото „ЮКОС" е политически мотивирано и няма нищо общо с реални финансови престъпления.

Акционерите в ЮКОС вече спечелиха едно дело срещу Русия, което се гледа в Хагския трибунал.