Бившите акционери в петролната компания ЮКОС заявява, че са спечелили делото срещу Русия, което се гледа в Хагския трибунал.

Според информацията те имат право да търсят обезщетение от руското правителство за претърпени загуби в размер на 100 милиарда долара.

Съдът е постановил, е Русия има ангажименти, формулирани в Енергийната харта, независимо, че Държавната дума е денонсирала документа, съобщават адвокатите на бившите акционери в ЮКОС.
Решението се базира на 45 член от Енергийната харта, която защитава интересите на инвеститорите от възможни посегателства над собствеността им от страна на държавата.

Тяхното изявление се цитира от БиБиСи, Financial Times и американското издание Wall Street Journal.

Решението на международния съд дава възможност да се внесе жалба в руски съд по искането от името на МЕНАТЕП (Group Menatep Limited - GML), които са бившите акционери в ЮКОС.

Според акционерите банкрутът на Юкос е нарочен и е следствие от придобиването на контрол от страна на Кремъл. Позицията на руските власти е, че банкрутът на компанията обаче е довел до сериозна сума от неплатени данъци.

На ЮКОС в Русия бяха предявени данъчни претенции на стойност от 11 милиарда рубли, а руски съд обяви банкрута на компанията през август 2006 година.

Активите на ЮКОС бяха разпродадени, а най-апетитните от тях бяха взети от „Роснефт" и „Газпром".
По това време изпълнителният директор на ЮКОС и един от собствениците Михаил Ходорковски вече излежаваше присъда за мошеничество и укриване на данъци.

Съществуват редица съмнения и обвинения, че процесите над сътрудници на ЮКОС са мотивирани политически - нещо, което до този момент руските власти категорично отричат.

Припомняме, Михаил Ходорковски през 2005 година се кандидатира за депутат в руската дума от университетски окръг №201 в Москва. Той бе сочен като един от възможните лидери на хипотетично опозиционно на Владимир Путин движение.