Премиерът Бойко Борисов е поискал оставката на шефката на Националната здравна каса Нели Нешева.

Малко по-късно от пресцентъра на управляващите съобщиха, че след среща с председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев шефката на Здравната каса Нели Нешева е подала оставка.

Прогнозират хаос в НЗОК без Нешева
Още...

Междувременно в Гранитната зала на МС премиерът коментира - "За това, което направи Нешева българите имат много добра поговорка: „В кацата мед една лъжичка катран е достатъчна, за да не може медът да се консумира”.

Борисов обяви, че е поискал от парламентарната група на ГЕРБ да я помоли още днес да си подаде оставката и да си изберат друг на нейния пост.

За работата на Нешева Борисов посочи: „Работи много добре, но с едно действие можеш да опорочиш всичко.”

Премиерът каза това пред кметовете на много общини и ръководството на Министерството на околната среда на церемония в Министерския съвет за връчване на договори по оперативна програма „Околна среда".

Мирослав Найденов да последва Нешева, искат от БСП
Още...

След като обяви позицията си за Нели Нешева Борисов каза на кметовете да направят 100% прозрачни и ясни конкурси и добави, че службите работят активно процедурите да бъдат абсолютни прозрачни, защото са такива ангажиментите в ОЛАФ и други структури в ЕС.

„Това са близо 600 млн. лв.”, подчерта Борисов и настоя конкурсите да бъдат направени прозрачно чисто, бързо, точно и да не се стига до връщане на пари.
Това са огромни пари, внимавайте как провеждате конкурсите”, каза Борисов.

Около 600 млн. лв. се влагат за подобряване на канализацията и пречиствателните станции, а това значи по-добро здраве и по-малко сметки, изтъкна Борисов.


Въпрос на news.bg:
Щеше ли д-р Нешева да подаде оставка, ако премиерът не беше се намесил?

В прессъобщението на ГЕРБ се подчертава се, че в мотивите си Нешева посочва, че напуска по собствено желание - „заради създалото се обществено напрежение и появилите се спекулации във връзка с раздадените средства за допълнително материално стимулиране на служители и членове на НЗОК".

Не мога да остана на поста, който заемам, и заради негативните спекулации, появили се в следствие на ситуацията, пише още Нешева.
Подавам оставката си, защото не приемам и не желая този случай да бъде използван за политически цели и спекулации, заявява още Нешева, като декларира, че е работила прозрачно и законосъобразно.

По-рано днес - преди премиерът да й поиска оставката - директорът на НЗОК обяви, че ще дари получения си бонус на благотворителна организация.

Скандалът с бонусите в Здравната каса гръмна след твърденията на синия депутат Димо Гяуров, който обяви, че ръководителят на НЗОК и останалите работещи там са получавали допълнителни възнаграждения.

Нели Нешева коментира и вчерашната си пресконференция, на която с неподходящ тон защити системата за раздаване на бонуси и изтъкна постиженията на НЗОК за изтеклата 2011 година.