Министърът на културата Вежди Рашидов смята, че пространството пред Националния дворец на културата (НДК) може да побере, а и да се намери художествено и издържано композиционно решение така, че да се съчетаят и двата паметника - "1300 години България" и мемориалните плочи на Първи и Шести пехотен полк.

Рашидов изрази увереност, че българският творчески гений ще може да роди идея, която да съчетание двата проекта и така да се обогати съществуващата композиция северно от НДК.

До този момент в Министерство на културата не е постъпило официално инвестиционно намерение от страна на Столична община във връзка с решението на СОС за премахване на паметника "1300 години България".

От парламентарната трибуна министър Рашидов направи кратък обзор на позицията на различни комисии и дирекции в министерството във връзка с идеята за премахване на паметника на арх. Старчев. Това включва решение на експертна комисия, че паметникът представлява "авангардно за времето си решение", както и предупреждение от Дирекцията по авторско право, че промени и реконструкция на монумента може да се извършва само със съгласието на автора на произведението на изкуството.

От друга страна министър Рашидов оценява идеята за възстановяването на мемориалните плочи на Първи и Шести полк не само за резонно, но дори и за закъсняло.

"Мисля, че е необходимо паметникът да остане и да се възстанови. Той е основен елемент в една цялостна художествена композиция", каза министър Рашидов като отговор на питането на депутата Велизар Енчев за мнението му като творец  за композицията „1300 години България".

Велизар Енчев от своя страна благодари за мнението на Вежди Рашидов, като коментира, че тази позиция не е идеологически натоварена. "Всяко творение на изкуството трябва да остане на своето място - който посяга на тези символи, не се различава от талибаните. Само вандали посягат на паметници", заяви Енчев, според когото решението на СОС "няма и не трябва да влезе в сила".