С почти пълно мнозинство Столичният общински съвет прие решението за демонтирането на паметника "1300 години България" от пространството пред НДК.

42-ма общински съветници гласуваха "за", а само 3-ма бяха "против", съобщи БГНЕС.

На мястото на паметника в градинката пред Националния дворец на културата ще бъдат възстановени мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк.
Те са били премахнати от същото място при проектирането на зоната на НДК през 1977 година.

Вчера на нарочна пресконференция от Съюза на българските художници, Съюза на българските архитекти защитиха правото на автора на творбата проф. Старчев да определя бъдещето й и се протипоставиха на намеренията на СОС да демонтира паметника.

Днес в залата на столичния общински съвет протече бурен дебат с размяна на реплики и определения от типа „вандализъм".

От групата на БСП заявиха, че се срамуват от взетото решение и определиха демонтирането на паметника като "разрушение, извършено от талибаните, защото само талибаните са разрушили паметник на Буда". Освен това те изтъкнаха и довода, че самото преместване на паметника ще струва много повече средства на общината, отколкото неговото реновиране.

Като аргумент, използван от групата на ГЕРБ, беше статистика от Фейсбук и проучване на "Алфа рисърч", според които мнозинството от софиянци не харесват този паметник във вида му в момента.

Паметникът 1300 години България на практика е безстопанствен от 1989 година, като започна да се руши още преди това. От години фигурата е оградена с плоскости, които да предпазват от нараняване преминаващите граждани, тъй като елементи от конструкцията падат.

Паметникът е построен в рамките на честванията във връзка с 1300 години от създаването на Българската държава. Автор на монумента е проф. Валентин Старчев. Композиционните фигури са високи 7 метра, а целият паметник извисява ръст на 35 метра.

От години се периодично се повдига въпросът за състоянието на паметника, като тази година се проведе и конкурс за идейни предложения за трансформация на пространството в градинката на НДК.
Идеите варираха от реновиране на паметника на проф. Старчев, през изграждане на интерактивен музей, спортна площадка.
В гражданското мнение обаче надделява гласуваното от Столичния общниски съвет днес решение за възстановяване на мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк.