Възпоменателната церемония по повод 11-годишнината от терористичните атаки на 11 септември 2001 година започна с минута мълчание в Ню Йорк, съобщава АП.

Както всяка година се прочитат имената на близо 3000-те жертви от атентатите в Ню Йорк, Вашингтон и Пенсилвания. Но много хора смятат, че трябва да се продължи напред след емоционалния връх миналата година, когато бе отбелязана 10-годишнината от терористичните удари. За първи път в Ню Йорк само роднини на загиналите ще говорят по време на церемонията за разлика от минали години, когато слово държаха официални лица.

Джейн Поличино е сред събралите се 300 души пред мемориала за 11 септември, който бе открит миналата година. Тя заяви, че чувства по-малко напрежение тази година от 10-годишнината.

Възпоменание ще се проведе и в Пентагона, където президентът Барак Обама и първата дама Мишел Обама ще участват. Вицепрезидентът Джо Байдън ще произнесе реч пред мемориала в Шанксвил, Пенсилвания.

Припомняме, атентатите на „Ал Кайда" в САЩ на 11 септември 2001 година причиниха срутването на двата небостъргача на Световния търговски център в Ню Йорк, разрушаването на част от Пентагона и падането на пътнически самолет край Шанксвил, Пенсилвания.

Жертвите са 2 974 души, без терористите: 246 - на четирите самолета (от които няма оцелели), 2 603 - в кулите в Ню Йорк и на земята, 125 - в Пентагона. Други 24 души са обявени за липсващи. С изключение на 55 военни, убити в Пентагона всички останали жертви са цивилни лица. Сред загиналите има представителите на повече от 90 държави.
411 служители на спасителните служби, които се отзовават на сигналите, загиват, докато се опитват да спасят хората и да ограничат пожарите.