Американският президент Барак Обама заяви, че заветът от 9/11 е по-безопасен свят и по-силна и по-обединена Америка от преди, след като участва във възпоменателната церемония по повод 11-годишнината от терористичните атаки на 11 септември 2001 година, съобщи „Франс прес".

Обама почете загиналите с минута мълчание пред Белия дом и след това отпътува за Пентагона, който бе ударен от един от четирите отвлечени самолета.

Пред Пентагона Обама изтъкна, че болката винаги ще я има, но тя е оставила урок и също така тероризмът няма никога да промени това, което американците отстояват.

Той допълни, че загиналите от 11 септември 2001 година са помогнали на американците да се обединят и да "нанесат унищожителен удар на организацията, която донесе зло по нашите брегове".

Лидерството на „Ал-Кайда" е унищожено и Осама Бин Ладен никога повече няма да ни заплашва отново. Нашата страна е по-безопасна и нашият народ е по-жилав", подчерта американският президент.

Ето защо, когато историческите книги бъдат написани, истинският завет от 9/11 няма да бъде страх или омраза, или разделение. Ще бъде по-безопасен свят, по-силна нация и по-обединени хора от преди", поясни той.

По думите му преди 11 години ерата на американския мир и просперитет даде път на нов период, в който започнаха войните в Афганистан и Ирак, световно преследване на терористите.

По-рано Обама и жена му Мишел излязоха на Южната морава пред Белия дом, където се преклониха и почетоха загиналите с минута мълчание в 8:46 часа, когато първият отвлечен самолет удари Световния търговски център в Ню Йорк на 11 септември 2001 година.