И в БСП не изключват предсрочен вот, но са по-лаконични от ДПС. Янаки Стоилов коментира в кулоарите на парламента, че столетницата трябва да иде на нов вот с ново ръководство. Според него преди следващите избори БСП трябва да обсъди въпроса за смяна на ръководството на партията.

По повод споделеното от Лютви Местан, че е възможно кабинетът да не изкара пълния си мандат, Стоилов каза: „Аз не съм говорил за пълен мандат, а говоря за актуализация на задачите, които трябва да бъдат решавани в следващите месеци и от техните резултати по-нататък ще зависи какъв е този хоризонт. Трябва да има ясни резултати, а не просто програмиране на действия за определено време".

Припомняме, по-рано в кулоарите на парламента лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че няма вариант правителството да оцелее цял мандат и намекна за предсрочен вот.

Янаки Стоилов не вижда смяна на министри в управлението. Краткосрочните мерки, които трябва да изпълни управлението, са възобновяване работата на някои индустриални предприятия, повишаване на доходите за следващата година, промени в субсидиране на земеделските производители. Социалистът не изключва ремонт на кабинета.

На въпрос на News.bg в какъв срок кабинетът може да изпълни тези спешни краткосрочни мерки, червеният депутат каза: „Аз не говоря за съвсем краткосрочни задачи, но говоря за задачи, които трябва да се реализират, които са в процес на осъществяване през тази година и от развитието на този процес, ще можем да говорим за този хоризонт, дали той надхвърля това, което трябва да се случи през следващите месеци".

Целият мандат според него не било самоцел. Продължителността на мандата не е самоцел, която трябва да стои пред БСП, изтъкна Янаки Стоилов. Нашата задача е да изпълним максимално своите ангажименти, които сме поели пред избирателите си, настоя социалистът и предположи, че е възможно мандатът на кабинета да е по-дълъг.