ДПС намекна за предсрочен вот. Поне на това навяват коментарите на лидера на партията.

Цял мандат не бил самоцел за БСП, не изключват предсрочен вот
Още...

Няма вариант правителството да оцелее цял мандат. Това заяви в кулоарите на НС лидерът на ДПС Лютви Местан.

Припомняме, в изборната нощ от движението коментираха, че ще направят сериозен анализ на изборните резултати.

Като партия, която носи отговорност за управлението на страната, проблемът със съдбата на кабинета „Орешарски" изглежда по един начин, аз мога да говоря от името на своите избиратели, лаконично започна коментара си Местан.

Същевременно виждам резултата на мандатоносителя, подчерта той и помоли медиите да не преувеличават ролята на ДПС в тази ситуация. Нашата позиция няма да предшества позицията на БСП, коментира още лидерът на ДПС. Въпросът за легитимността на кабинета Орешарски е съществен, смята Местан. Отново трябва да се постави въпросът за реалната алтернатива, допълни той.

Припомняме, че лидерът на ДПС каза, че кабинетът ще си отиде, когато се появи алтернатива.

ДПС, базирайки се на подкрепата на своите избиратели и въпреки тази подкрепа е отворена за разговори за намиране на полезен за България изход от тази ситуация, за постепенен преход за стабилизиране на политическата ситуация в страната, изтъкна лидерът на ДПС.

Готови сме за разговори, смятам, че има нужда от разговори за намиране на изход, за намиране на пътя за стабилизиране на политическата ситуация в страната, заяви Местан.

Трябва да се обсъди идеята за избори, но много трезво, без емоция, не като резултат от ултиматума, който би бил поставен от партии, които в сравнителен план се явяват успели, но от гледна точка на вота те също губят над 400 000 гласа в сравнение преди една година, коментира лидерът на ДПС.

Оставка още днес на кабинета обаче не е на дневен ред. Разговорите за стабилизиране на ситуацията трябва да се водят и с държавния глава, според ДПС.

Като отворени опции за ДПС Местан определи вариантите за ремонт на кабинета, предсрочен вот на есен или предсрочен вот след изпълнението на няколко основни приоритета.

Попитан каква е вероятността кабинетът Орешарски да оцелее, той каза: „Аз не бих обсъдил такъв вариант". По думите му обаче правителството има да изпълни сега някои спешни бюджетни мерки. Попитан защо не вижда варианта за пълен мандат на кабинета той отговори: „Такива са политическите реалности общо взето".

„Неправилно е да се надценява ролята на ДПС. Ние сме само третата политическа сила в България", показа скромност лидерът на движението Лютви Местан. След като призна, че правителството на Пламен Орешарски надали ще изкара пълния си мандат, Местан отново застана пред журналистите в Народното събрание и ги призова да не очакват от ДПС да решава съдбата на кабинета.

Политическите реалности не ни дават основания за утвърдителен отговор на този въпрос", бе отговорът на лидера на третите по сила в парламента на въпрос „Ще изкара ли правителството на Пламен Орешарски пълния си мандат?".

Местан отсече, че той няма да бъде организатор на диалога, който може да реши политическия проблем след евровота, тъй като тази роля повече приляга на първата и втората политическа сила, която е и основен субект във властта. Председателят на ДПС не се чувства отговорен да определя бъдещето на кабинета. „Избирателят ни не ни е натоварил с отговорността да решим съдбата на кабинета „Орешарски", се оправда още Лютви Местан.

Той обаче реши да посъветва останалите участници в изборите да не изпадат в еуфория от резултатите на евровота. „Сега не е време нито за еуфория, нито за ултиматум. Сега е време за трезва преценка и диалог", подчерта още Местан.

Мълчание запази лидерът на БСП Сергей Станишев. След дълго чакане от журналисти пред кабинета му, социалист номер 1 отбеляза, че иска да види първо гласуването на вота на недоверие и след това да прави анализи.

 

Няма лошо да се говори за предсрочни избори, няма лошо и да се правят. Това коментира социалистът Антон Кутев в НС по повод коментара на лидера на ДПС Лютви Местан.

Червеният депутат посочи, че неведнъж е чувал Местан да говори за предсрочен вот, както и че самият той също не е изключвал тази опция. Предсрочни избори са възможни, е позицията на Антон Кутев.

В БСП също се обсъждала възможността за предсрочни избори. Друг е въпросът кога и дали трябва да ги има, допълни червеният депутат. Според него мандатът на кабинета може да не зависи толкова от изборните резултати, колкото от това дали парламентът може да работи и какво ще свърши кабинетът. Кутев е спокоен, защото първият пленарен ден след вота е спокоен. Въпросът е доколко обществото е готово за промени сега и веднага, каза червеният депутат.