Министърът на финансите на Гърция Янис Варуфакис обвини кредиторите в тероризъм.

Ден за размисъл преди референдума в Гърция
Още...

Това, което те правят с Гърция, има име - тероризъм", заяви той пред испанския всекидневник „Ел Мундо". Интервюто е публикувано днес и е цитирано от Агенция „Франс прес". „Това, което Брюксел и тройката искат днес е да спечели „да"-то на вота, така че да могат да унижат гърците", отбелязва Варуфакис.

След като напрежението се увеличи, той бе принуден да отрече информация на „Financial Times", че гръцките вложители могат да загубят 30 % от техните депозити, за да бъде укрепена банковата система и я определи като злонамерен слух.

Гърция е в навечерието на референдум, на който гърците трябва да кажат „да" или „не" на предложенията на международните кредитори за продължаване на финансовата помощ за страната.

Европейските лидери предупредиха, че ако гърците отговорят с „не" на референдума, това може да извади Гърция от еврозоната. Ципрас и Варифакис обаче ги обвиниха в подстрекателство от страх.

Защо ни принудиха да затворим банките? За да изплашат хората. Когато става въпрос за разпространяване на терор, това е известно като тероризъм", категоричен е Варуфакис.

Запитан защо е сигурен, че ще бъде постигнато споразумение, дори ако гърците гласуват с „не" на референдума в неделя по условията на сделка за евентуален нов спасителен пакет, той отговори, че ако няма съгласие, това ще струва твърде скъпо и за двете страни.

„Защото има твърде много рискове както за Гърция, така и за Европа. Аз съм сигурен. Ако Гърция се срине, трилион евро ще бъдат загубени. Това са твърде много пари и не вярвам, че Европа ще позволи това", заявява още Янис Варуфакис.