В Гърция днес е ден за размисъл преди насрочения в неделя референдум. На него гърците трябва да кажат „да" или „не" на предложенията на международните кредитори за продължаване на финансовата помощ за страната.

По-малко от 24 часа преди решаващия референдум, най-новите данни на изследване, цитирано от Sky News, показват, че има 1 % преднина за ръководената от правителството „не"-кампания.

Около 10 % от избирателите се колебаят.

В петък вечерта гръцкият премиер Алексис Ципрас събра огромна тълпа на площад Синтагма в столицата Атина и призова хората да гласуват с „гордо не" на предложенията на европейските кредитори и да живеят достойно в Европа.

Неговите опоненти, които поддържат гласуването с „да", обявиха на митинг, че гласуването с „не", би означавало финансов хаос и падане на единната европейска валута.

Европейският съюз търси начини да запази Гърция в рамките на еврозоната, но това може да означава да има банкрутирала държава в зоната с единна валута. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

„Може би трябва да свикнем да живеем с страна-членка на еврозоната в несъстоятелност", каза Туск, цитиран от „Ройтерс".

Според него е ясно, че референдумът не е за оставане в еврозоната или не. Ако гърците в неделя гласуват с „да", мисля, че това е шанс за отваряне на нова глава в преговорите, може би много по-обещаваща отпреди, каза Туск.

Ако отговорят с „не", очевидно възможността за преговори ще е по-малка, посочи още той.