Европейският съюз предупреди, че спешно ще преразгледа в следващите дни отношенията си с Египет и ще предприеме мерки за подпомагане на страната да спре насилието, да се възобнови политическия диалог и да се върне по пътя на демократичния процес.

В разпространено изявление от председателя на ЕС Херман ван Ромпой и председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу се казва, че призивът на египетските граждани за демокрация и основни свободи не могат да бъдат пренебрегвани, а още по-малко „измивани с кръв".

Египетският кабинет се събира на кризисна среща

Още...

Макар че всички трябва да проявят сдържаност, ние подчертаваме специалната отговорност на временното правителство и на армията за прекратяване на сблъсъците", допълват представителите на ЕС.

Египет е ключов партньор на ЕС. Споделяме интереси и отговорности за поддържане на мира и стабилността в стратегическия регион. Допълнително ескалиране трябва да се избягва. Може да има непредвидими последствия за Египет и за съседните страни", подчертават Ромпой и Барозу, изразявайки изключителна загриженост заради приложеното насилие през последните дни в Египет.

По-рано по БНР външният ни министър Кристиан Вигенин коментира ситуацията в Египет. По думите му „не може с насилие и подобни извънредни мерки да се решава въпрос, който има преди всичко политически характер".

Той изтъкна, че има готовност да се направи спешно заседание на външните министри на ЕС, като подчерта, че е важно тяхното послание да бъде чуто и приложено на място в Египет. На въпрос за реалните възможности на ЕС да повлияе в кратки срокове на ситуацията, министър Вигенин отбеляза, че няма достатъчно силни механизми.

Това, което можем да направим, е да изискваме, да поемем съответно някои ангажименти, ако ситуацията се нормализира, да се опитаме да съдействаме за връщането към демократичния процес, включително за подкрепа за тази цел", добави той.

Според него най- големият въпрос е какво може да се направи сега за стабилизрането на Египет. По думите му стъпките трябва да се направят и в координация с американската страна и с Арабската лига. „Това, което се случва в Египет, може да зададе посоката на развитие на Арабската пролет и като цяло да дестабилизира допълнително ситуацията в региона", отбеляза още министър Вигенин.

Външният министър заяви, че няма притеснения за дипломатическия персонал и за българското посолство в Египет.

Повече притеснения може да имаме за евентуални посещения на български граждани и на туристи, които се намират в Египет. Затова миналата седмица излязохме с искане български граждани да не пътуват до Кайро, а след това го разширихме изобщо до Египет", отбеляза министър Вигенин. Той подчерта, че ако такива пътувания са неизбежни, те трябва да се правят по определен начин, като предварително се регистрират в посолството.