Египетският кабинет се събира, за да дискутира кризата в страната, след като стотици бяха убити през последните дни, съобщава БиБиСи.

Временният премиер излезе с предложение за разпускане на „Мюсюлмански братя". Въпреки че правителството се опитва да спре протестите на симпатизанти на движението, действията до момента водят до масови кръвопролития. Повече демонстранти се очаква да излязат днес по улиците на Кайро.

Телевизионни кадри от тази нощ показаха протести по улиците на втория най-голям град в страната Александрия, както и в два града, южно от Кайро, въпреки наложения вечерен час.

Вчера египетските военни прочистиха джамията „Ал-Фатх" в Кайро, след като дълги часове се бяха барикадирали в нея стотици поддръжници на „Мюсюлмански братя".

От „Мюсюлмански братя" призоваха за всекидневни протести, след като армията премахна техни палаткови лагери в Кайро в сряда, което доведе до стотици загинали. В петък пък бяха убити най-малко 173 души в страната.

Временният кабинет действа бързо, за да подкопае възможностите на „Мюсюлмански братя" да засилят отпора. В събота от вътрешното министерство обявиха, че 1004 души от „Мюсюлмански братя" са били задържани из цялата страна, както и че са иззети бомби, оръжия и муниции.

От движението обявиха, че синове и дъщери на лидери са мишени в опит да се постави контрол върху организацията. Сред убитите в петък е и синът на духовния лидер на „Мюсюлмански братя" Мохамед Бадие, който е загинал от огнестрелна рана по време на протест на площад „Рамзес" в Кайро. Амар Бадие, 38-годишен компютърен специалист, е починал в следствие на огнестрелна рана на площад „Рамзес" в Кайро по време на протестите в петък, съобщи политическото крило на движението Партията на свободата и справедливостта във „Фейсбук".

Турската агенция Анадола пък съобщи за убийството на внука на основателя на „Мюсюлмански братя" Хасан ал-Бана. 30-годишният Фернас Абдел Басит беше убит по време на протестите на площад „Рамзес" в Кайро в петък, казал за агенцията неговият роднина Ахмед Сейф ал-Ислам.

Вчера стана ясно, че е задържан Мохамед ал Зауахири - брат на лидера на Ал Кайда, Айман, в Египет. Според официални лица той планирал да подкрепи мюсюлманското движение.

Откакто Морси беше свален на 3 юли, членовете и поддръжниците на „Мюсюлмански братя" атакуват църкви, полицейски участъци, жилища, бизнеси на християните.

БиБиСи коментира, че предложението на правителството да разпусне движението увеличава залога за контрола в Египет. Ако се действа срещу организацията, тя може да активизира нелегалните си източници за финансиране и действия, отбелязва британската медия.

Технически движението е забранена организация от 1954, когато беше разпуснато от египетските военни. Но скоро то се регистрира като неправителствена организация.