„Отстраняването на служителите на СДОТО не е присъда". Тази позиция изрази служебният премиер Марин Райков на брифинг в МС след края на заседанието на кабинета.

Презумпцията за невинност е един от стълбовете на демокрацията, посочи той. Ако се докаже, че е имало такива практики според Марин Райков това би било лош атестат за българската демокрация.

Припомняме, часове след обявените резултати от прокурорската проверка в МВР, министър Първанова започна дисциплинарна проверка срещу шефа на СДОТО и още един служител, като ги отстрани временно от работа.

„Аз смятам, че СРС-тата трябва да бъдат извадени от МВР", коментира още Марин Райков. Според него те трябва да са в специализирана структура, която да подлежи на парламентарен контрол.

Премиерът коментира, че в момента тече разследване и трябва да се изчака финалът му, за да се правят по-сериозни и крайни коментари. „Не искаме да оставаме слепи за констатациите на прокуратурата", подчерта той. Дори само опасението за подобни нерегламентирани практики, по думите му, е доста притеснително.

„Не можем да спрем СРС-тата", изтъкна Райков и обясни, че е предупредил вътрешния си министър да е по-внимателна при разписването на разрешенията за подслушване на лица, както и при възможност да го прави в присъствието на други лица от МВР.

„Кадровите промени са най-лесният отговор на проблемите в обществото", каза Райков в отговор на журналистически въпрос ще махне ли Петя Първанова заради СРС-скандала. Той още веднъж заяви, че не иска да вярва, че и служебният кабинет е подслушван.