Броят на жертвите на катастрофалните наводнения в руския Краснодарски край приближи 150 души, предаде РИА "Новости". По данни към 17,30 часа московско време загиналите са 99 души, като от тях 88 са жертвите в Кримския район, 9 в град Геленджик и 2 в Новоросийск. Преди беше съобщено за 87 жертви.

Руският президент Владимир Путин дори замина за мястото на трагедията, за да координира акцията по справяне с последствията от наводненията.

9 юли е обявен ден за траур. Днес московския и всеруски патриарх Кирил ще отслужи молебен.

Припомняме, че заради обилните валежи в региона река Кубан преля. Вследствие на наводнението, силно пострада курортната зона Геленджик, където за денонощие се изля количеството дъжд, характерно за едно петмесечие.

Засегнато бе и електрическото захранване. Контрол над ситуацията пое губернаторът на Кубан Александър Ткачев. Отворена бе и гореща линия за сигнали.

По последни данни в курорта Геленджик са под вода 1500 имота и са пострадали около 7 000 души.

Сред пострадалите в Краснодарския край няма туристи, уверяват от пресслужбата на руските туроператори. Тези от туристите, които са попаднали в зоните на бедствието са транспортирани на безопасно място.

Министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев е преговарял с Александър Ткачев да предприеме мерки с регионалните власти за оказване на помощ на пострадалите.

Вицепремиерът на Росия Олга Голодец също предложи помощ на пострадалите, компенсации за имуществата, както и евакуация на децата.

На специално свикана среща с местните власти Владимир Путин обяви и мерки за компенсиране на пострадалите. Още в понеделник всеки от тях ще получи по 10 хил. рубли за неотложни нужди.

По-късно за повредено имущество всеки ще получи от регионалния бюджет 50 хил. рубли и 100 хил. от федералните власти.

За загинал роднина всеки ще получи 1 млн. рубли от федералния бюджет и още толкова от регионалния бюджет.

По същия начин ще се процедира при възстановяването на домовете. Около 300 млн. рубли ще са нужни от федералния бюджет за покриване на щетите.