Украински военни части са започнали операция срещу проруски активисти, които са завзели сградата на милицията в Славянск, в северната част на Донецка област, днес сутринта, съобщи „Би Би Си" по информация на министърa на вътрешните работи на Украйна.

По-рано днес руският флаг бе издигнат над сградата на местната администрация в Славянск. Полицията отговори със сурови мерки, при които загина един демонстрант, а най-малко 9 други бяха ранени. Барикадите на сепаратистите бяха разрушени.

УНИАН съобщи, че е убит един антитерорист, а петима негови колеги от Служба за сигурност са ранени при стрелба в Славянск. Гражданите са били предупредени да не излизат от домовете си и да стоят далеч от прозорците, съобщи „Си Ен Ен".

Изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов нареди всеобхватна антитерористична операция в източната част на страната

 

Още...

По-рано тази сутрин Арсен Аваков съобщи на „Фейсбук" страницата си, че всички части на Службата за сигурност на Украйна са мобилизирани в антитерористична операция в източния град Славянск.

„Започна антитерористична операция в Славянск. Тя се ръководи от Антитерористичния център към Службата за сигурност. Привлечени са сили от всички силови структури на страната", съобщи Аваков в профила си.

Превзети са били административни сгради в още три града на Донецка област - Краматорск, Дружковка и Мариупол. Там групи от въоръжени мъже, облечени в камуфлажни облекла, са пристигнали с автобуси, след което са щурмували местните полицейски управления.

Тази нощ в Киев е имало извънредно заседание на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана, на който са се обсъждали мерки за успокояване на обстановката в страната, съобщи ИТАР-ТАСС.

По-рано Русия предупреди, че всяка употреба на сила в източна Украйна може да попречи на преговорите между Украйна, Русия, САЩ и ЕС, планирани за четвъртък в Женева.

САЩ обвини Москва за днешната ситуация, към момента Кремъл отрича.

В телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров американският държавен секретар Джон Кери изрази силно безпокойство от нападенията. Според него, те били "дирижирани и синхронизирани като предишните в Източна Украйна и Крим".

Лавров от своя страна заяви, че правителството на Украйна „показва неспособността си да поеме отговорност за случващото се в страната".

Припомняме, че вчера сградата на милицията в Славянск бе превзета от въоръжени мъже.

В петък изтече срокът, който Киев даде на всички проруски демонстранти за незабавно прекратяване на движението за отцепване към Руската федерация.

Заместник-ръководителят на т.нар. „народно опълчение" Сергей Циплаков заяви вчера, че той и сподвижниците му смятат да превземат базата на силите за бързо реагиране „Беркут", за да не може Киев да изпрати антитерористи към Славянск. Милиционерите са заявили, че поддържат исканията на протестиращите и отказват да се подчинят на командването си. Няма да се подчиним на Киев, тъй като не знаем кой там е легитимен, добавят спецовете.

По-късно стана ясно, че началникът на донецкото управлението на вътрешните работи генерал-майор Константин Пожидаев е подал оставка, уважавайки исканията на протестиращите.

Един от активистите на народната съпротива разказва, че от сутринта над града кръжат вертолети, които според него непрекъснато докарват хора и муниции.

В същото време на площада са се събрали около хиляда местни жители, заявявайки, че са излезли, за да защитят децата си от нападения. Ни всички сме местни жители и искаме от Киев да не ни нареждат как да живеем, казват още те.

Иначе около контролираната от привържениците на федерализацията сграда на милицията са издигнати барикади. Улиците, водещи към сградата също са блокирани.
Барикада има и на моста над река Нижний Торец - на пътя, водещ към Донецк.
От страна на народното опълчение разказват, че по улиците на града са видели 150 души в черни униформи, въоръжени с автоматично оръжие и гранатомети.