Въоръжени мъже превзеха сградата на милицията в източния украински град Славянск в Донецка област, предаде „Ройтерс", позовавайки се на изявление от вътрешния министър на страната Арсен Аваков.

Нападателите са били облечени с камуфлажни униформи, а властите вече заявиха, че ще отговорят със сила, тъй като наличието на оръжия у окупаторите автоматично ги превръща в терористи.

Източник на агенцията е съобщил, че към този момент мъжете нямат никакви искания. Припомняме, че вчера изтече срокът, който Киев даде на всички проруски демонстранти за незабавно прекратяване на движението за отцепване към Руската федерация.

Цитиран от „Московски комсомолец", заместник-ръководителят на т.нар. „народно опълчение" на Донбас Сергей Циплаков заяви, че той и сподвижниците му смятат да превземат базата на силите за бързо реагиране „Беркут", за да не може Киев да изпрати антитерористи към Славянск.

„Тези, които желая диалог, ще получат такъв. Тези, които си служат с оръжия, стрелят по хора и сгради и тероризират местните, ще получат подобаващ отговор", каза още Аваков.

Славянск се намира на около 150 км от границата с Русия и има население от около 120 хил. души, като данните от последното преброяване показват, че едва 23,6% от жителите му припознават себе си като етнически руснаци.

В късния следобед стана ясно, че бойците от „Беркут" са отказали да тръгнат към Славянск.

Слагайки си георгиевски ленти, милиционерите са заявили, че поддържат исканията на протестиращите и отказват да се подчинят на командването си. Няма да се подчиним на Киев, тъй като не знаем кой там елегитимен, добавят спецовете.

Те са отишли при сградата на Донецкото управление на вътрешните работи, блокирано от привърженици на федерализацията.

Няма да разгонваме мирните граждани, тъй като не искаме да постъпят с нас като на Майдана, заявява един от спецовете, а тълпата ги е посрещнала с викове „Беркут, Русия".

Междувременно част от протестиращите пред областната дирекция на вътрешните работи са започнали преговори с ръководството й за неговата оставка.

По-късно стана ясно, че началникът на донецкото управлението на вътрешните работи генерал-майор Константин Пожидаев е подал оставка, уважавайки исканията на протестиращите.

Събралото се около сградата на управлението множество с ликуване е приело новината за оставката, а на входа е развят флага на „Народното опълчение на Донбас".

Според ръководителите на опълчението вече е договорено овакантеният пост да се заеме от предишния милиционерски шеф на Донецк Роман Романов, уволнен от новата власт в Киев.