Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че Русия ще срещне по-тежки санкции от ЕС, ако не предприеме стъпки за разрешаване на кризата с Украйна и Крим, съобщава БиБиСи.

Меркел, която говори преди срещата на върха на ЕС в Брюксел ( днес и утре), изтъкна, че сегашната политическа ситуация означава, че вече Г8 не съществува.

ЕС също, каза тя, „ще подчертае последиците за политическите отношения между ЕС и Русия, също отношенията между Г7 и Русия".

В сегашния политически контекст Г8 вече не съществува, нито срещата на върха на тази група, нито такъв формат, поясни тя. Заради ситуацията около Украйна най-големите световни икономики обявиха, че ще бойкотират срещата на Г8, която по план трябваше да се проведе в Сочи през юни.

Германският канцлер заяви в германския парламент, че ЕС ще даде ясен сигнал, че винаги ще бъде готов да разшири санкциите срещу Русия, „ако се влоши ситуацията".

Кореспондент на БиБиСи в Берлин заяви, че канцлерът не е уточнил какви санкции Брюксел може да наложи на Москва и не е ясно дали Германия очаква Русия да спре интегрирането на Крим, за да избегне по-тежки икономически санкции.

Тази вечер лидерите на ЕС се очаква да приемат още по-тежки санкции срещу Русия. Най-малко се очаква да се разшири „черният списък" със санкционираните 21 руски и украински длъжностни лица във връзка с анексирането на Крим от Москва. Въпросът е дали този път ще включат приближени на президента Путин.

Днес се очаква долната камара на руския парламент да ратифицира подписания между Крим и Русия договор за присъединяване, а горната камара - утре. Също така руският президент Владимир Путин ще приеме за разговори генералния секретар на ООН Бан Ки-мун в Москва.

По-рано украинският парламент прие резолюция, с която заявява, че страната „никога и при никакви обстоятелства няма да прекрати борбата за освобождаването на Крим от окупаторите, без значение колко трудно би било и колко продължително".

Вчера проруски сили окупираха най-малко две украински военни бази в Крим, а главнокомандващият на ВМС на Украйна бе освободен, след като бе задържан вчера за разпит на полуострова.