Изпълняващият длъжността президент на Украйна и председател на Върховната Рада Александър Турчинов внесе във Върховната Рада проект за Декларация за борба за освобождение на Украйна, съобщи „Обозреватель". В документа се настоява международната общност да не признава Република Крим и нейното преминаване в пределите на Руската федерация.

„За пръв път от Втората световна война насам световно признатите граници на Европа цинично биват преначертавани от страна на Русия, въпреки че всички международни договори гарантират териториалната цялост и неприкосновеността на Украйна".

В документа се казва, че страната „никога няма да признае анексирането на Крим и ще продължи да се бори за освобождението си от окупаторите, независимо колко тежка и продължителна ще бъде борбата".

Позицията заклеймява нахлуването на руските войски и последвалото политическо обединение на полуострова с Русия като „международно престъпление", свързано с т.нар. Доктрина за разрастването на руския свят, която според декларацията представлява заплаха за всички държави от Източна Европа, в които има рускоезично малцинство.