Здравният министър Анна-Мария Борисова призна, че здравеопазването е заложник на финансовото министерство. Изказването й, направено в ефира на БиТиВи, беше по повод липсата на медицинското остойностяване у нас.

Не виждам скоро да се случи медицинското остойностяване, защото според закона трябваше да има консултативен съвет към Министерство на финансите, който да направи точно това, посочи Борисова и обясни, че именно поради тази причина не може да се каже какъв ще е размерът на доплащането от страна на пациентите.

Не знаем процента, защото не знаем остойностяването, изтъкна здравният министър.

Анна-Мария Борисова даде и някои подробности около доброволния фонд.

При допълнителното заплащане става дума за доброволен здравноосигурителен фонд. При задължителния фонд винаги има недофинансиране, а именно чрез създаването доброволен фонд разликата ще бъде дофинансирана, обясни тя.

Запитана колко ще струва това на пациента, Борисова отговори:
Пациентът, който участва в такъв фонд, ще бъде един вид контрольор. По думите й сумата на месец ще е не повече от 5 лв. Може да се плаща и 2,50, но ако на пациента се покриват разходите за лечение, ще се доплаща, посочи здравният министър.

В тази връзка Борисова коментира и твърдението на премиера от вчера, а именно, че няма да има допълнително плащане на здравните услуги от пациента в размер на 20%. Според нея изказването на премиера е точно. Борисова обаче отново посочи, че не е ясно какво ще е остойностяването в бъдеще.

Днес всички доплащат нерегламентирано или полурегламентирано. Навсякъде по света основният пакет е недофинансиран, изтъкна здравният министър.

Тя добави, че когато има социално слаб пациент, който не може да си плати, ще се плаща от държавния фонд. Борисова обаче обясни, че преди това да се случи, ще се проверява дали наистина лицето е социално слабо.

Тя бе категорична, че със създаването на допълнителния фонд пациентите ще регулират хоспитализацията, защото ще имат възможност да избират дали да влязат в болница или не. Запитана дали това означава, че хората сами ще решават дали да влязат в лечебно заведение, Борисова отговори - да. Тя добави, че в момента голям брой лица постъпват в болница, без реално това да се налага.

Относно искането на оставката й, Борисова коментира:

Винаги когато се прави реформа, се засягат нечии интереси - повече или по-малко. По тази причина има искане за оставка, в случая - моята. Няма никакъв проблем с моята оставка, излизам от студиото, написвам я и я подавам, но какво ще стане с реформата, попита Анна-Мария Борисова.

Тя каза още, че е говорила с премиера за здравната реформа многократно.

Въпреки че и двамата са били наясно, че тази реформа ще донесе много негативи, премиерът я съветвал  - работи.

Запитана какво ще каже на пациентите, които чакат за планови операции, здравният министър отговори: Ще кажа на всички - и на пациенти, и на лекари - ето това е краят на здравеопазването, което имахме досега. Крайно време е да имаме нов вид здравеопазване.