СДС официално настоя за оставката на здравния министър Анна-Мария Борисова.

На пресконференция от партията поискаха още „главите" на заместниците на здравния министър, както и на шефката на Националната здравна каса Нели Нашева и заместник-финансовия министър Владислав Горанов, който участва в надзора на Здравната каса.

Искаме премиерът да назначи нов екип, който да не бъде подбран по кръстовищата в страната, заявяват сините. Припомняме, именно на кръстопът край Велико Търново премиерът Борисов предложи поста здравен министър на Анна-Мария Борисова.

В приетата позиция на НИС на СДС се посочва, че кредитът на доверие, който партията е дала на проф. Борисова, вече е изчерпан.

Като аргумент от СДС изтъкват следните факти около работата на здравния министър:

  • Непознаване на здравната система, довело до вземане на грешни решения - проблемът не е в броя на леглата в болниците, а в качеството, което осигуряват болниците;
  • Неспособност за вземане на управленски решения;
  • Липса на компетентност и воля за реформиране.

Според СДС Министерството на здравеопазването се е превърнало във филиал на МФ, който действа против лекарите, болниците и пациентите.

Те допълват, че времевият график, разписан от министерството, се проваля и посочват, че няма нито една мярка, реализирана в посока повишаване качеството на здравната помощ.

Цинизъм е предложението пациентите да доплащат лечението си при положение, че съвестно са си плащали здравните вноски и средствата от тях стоят в БНБ и в оперативния й резерв, допълват сините.