Съветът за електронни медии (СЕМ) ще избере между три предложения коя социологическа агенция ще направи проучване, което да покаже какво мислят хората за кризата в Българското национално радио.

Процедурата е според наредбата за възлагане на малки обществени поръчки. На днешното си заседание медийният регулатор отново обсъди ситуацията в БНР.

Против направата на социологическо проучване и на предходното заседание от миналата седмица, и днес беше единствено членът на СЕМ Мария Стоянова, която обяви, че бюджетът на СЕМ и без това е малък, а ще се отделят средства за проучване със съмнителен резултат.

Председателят на СЕМ Георги Лозанов отново заяви, че решението на кризата в Радиото е в сградата на самото Радио, а не при СЕМ и че единственото, което би могъл да направи е да си подаде оставката.
Тази заплаха Георги Лозанов отправя не за първи път.

Иначе на заседанието стана ясно, че в Съвета са постъпили и две писма. От ръководството на Радиото, което информира СЕМ за поискани проверки от Сметната палата, НАП и Държавната финансова инспекция, и от непротестиращи служители.

Малко по-късно стана ясно, че Управителният съвет на БНР е решил да възложи на външен консултант извършването на функционален анализ, включващ преглед на системите за управление и контрол на БНР, и да предложи последващи мерки за тяхната оптимизация.

Опитът в провеждането на такъв ангажимент в други обществени медии (по смисъла на Закона за радиото и телевизията) ще бъде предимство при вземане на решението за избор.

Покани за представяне на оферти са отправени до три реномирани международни одиторски компании, със срок за събиране на офертите - 08 юни 2015 г.