Дългогодишният председател на Съвета за електронни медии Георги Лозанов заплаши, че ще подаде оставка, ако кризата в Българското национално радиото не се реши в рамките на месец.

СЕМ не може по закон да прекрати договора за управление на генералния директор на БНР Радослав Янкулов, срещу решенията на когото се обявяват много от работещите в националната медия. Припомняме, няколко пъти журналисти излиза на протест.

Георги Лозанов подчерта в коментара си за ситуацията, че Съветът за електронни медии не е органът, който може да реши проблемите в обществената медия. Според него основното, което поддържа напрежението и конфликта е липсата на диалог и неотстъпчивостта.

Лозанов каза, че очаква от ръководството на БНР да намери ресурс и да излезе от кризата.

Ако до един месец това не стане, ще си подаде оставката и тогава кризата ще се прехвърли върху регулатора, заплаши Лозанов.

Той предложи СЕМ да поръча социологическо проучване, от което да стане ясно какво мисли обществото за случващото се в националната медия.

Друг член на регулатора Мария Стоянова призова ръководството на Националното радио да се оттегли. Според нея БНР трябва да претърпи сериозна реформа, а нуждите са за едно малко мобилно модерно радио с няколко програми, които действително да информират обществото.