Полицията в София и Общината започват проверка след сигнали на граждани за самонастанили се цигани в няколко столични квартала.

Това стана ясно след среща на ръководството на СДВР, шефа на Шесто РУ, представители на Общината с жители на "Бояна", "Симеоново" и "Драгалевци".
Поводът за срещата е увеличението на битовата престъпност в някои от най-престижните жилищни комплекси на София.

Жителите на квартала са споделили своите притеснения от завишения брой кражби от домовете им, както и евентуално за незаконно настанилите се в покрайнините на кварталите. Засегнат е и проблемът с пътно-транспортен травматизъм.

Кметът на район "Витоша" Валери Йорданов е разпоредил проверка, която трябва да приключи следващата седмица. След това ще бъдат предприети мерки, ако се докаже, че има самонастанили се.

По време на срещата зам.-директорът на СДВР Младен Маринов е посочил, че оперативната обстановка в някои от столичните квартали в действителност е усложнена, съобщава МВР.

Служителите на полицията са изразили очакването си гражданите да подават навременни сигнали за нарушения, за да може да се реагира и своевременно.

Темата за самонастанилите се стана особено актуална, след като в нощта на 23 срещу 24 май напрежението в село Гърмен се повиши рязко и се стигна до сблъсъци, намеса на полиция и няколко дневна охрана вече на границите между кварталите.