Подкрепяната от Запада опозиционна сирийска Национална коалиция обяви, че е готова да работи със САЩ срещу „Ислямска държава", след като президентът Барак Обама упълномощи провеждане на въздушни удари в Сирия за първи път, съобщава Ройтерс.

Отбелязвайки, че „отдавна призовават за такива действия" и многократно са предупреждавали за „Ислямска държава", коалицията призова международната общност Свободната сирийска армия да получи подкрепа, за да формира „надеждна и добре снабдена сила".

Призоваваме американския Конгрес да одобри политиката на президента колкото е възможно по-скоро и да позволи обучаване и снабдяване на Свободната сирийска армия", каза коалиционният президент Хади ал Бахра.

Коалицията, която се базира в Турция, получава подкрепа и признание от западните сили и някои арабски държави, но все още не може да спечели достатъчно подкрепа в Сирия, което да й помогне да свали сирийския президент Башар Асад.

Тя също подчерта, че е важно да се разбере, че правителството на Асад е причина за насилието и бруталността в Сирия.

Сирийската коалиция...е готово и е склонна да партнира на международната общност не само да се победи „Ислямска държава", но също сирийският народ да се отърве от режима на Асад. Борбата срещу „Ислямска държава" сама по себе си няма да донесе стабилен и свободен от екстремисти регион", заключава се в съобщението на Бахра.