Американския президент Барак Обама разкри тази вечер в обръщение към нацията стратегията на САЩ срещу "Ислямска държава'.

От предварително оповестени извадки от обръщението се разбра, че, че САЩ ще поведат широка коалиция срещу ислямистката групировка, тъй като Америка има капацитета и волята да мобилизира света срещу тероризма.

Очаква се той да одобри и първите удари. Ще бъдат изпратени още 475 военни.

Обама ибяви, че целта е пълно унищожаване на групировката "Ислямска държава".

Той обаче вече подчерта в предишни свои изказвания, че това няма да бъде нова война в Ирак, а антитерористична операция, каквито Вашингтон вече е провеждал и го повтори отново.

Няма да бъдат изпращани американски войски за сухопътни операции, стана ясно и от самата му реч.

Обама припомни своя основен принцип като президент - ако заплашваш САЩ, няма да имаш покой и сигурност.

Той припомни, че не само Ирак, но САЩ също са дали жертви, сред които и двамата обезглавени от терористите журналисти, както и че наред с иракчани и сирийци, много американци са в риск от атаките на ИД.

Вчера при среща с конгресни лидери Обама е казал, че иска правомощия, за да предприеме действия и да унищожи „Ислямска държава".

Президентът също вече е попитал Конгреса да му предостави власт САЩ да въоръжават и обучават умерените сирийски бунтовници за борба с „Ислямска държава".

Обама вече бе критикуван заради пресконференцията, по време на която откровено призна пред пресата, че страната няма стратегия срещу ИД.

Франция обяви готовност да се включи в коалицията и да участва във военновъздушни удари.