Уволнението на съдия Мирослава Тодорова не означава край на кариерата й. То подлежи на обжалване.

"Предполагам, че тя ще бъде един добър адвокат, но съдебната система ще загуби един прекрасен съдия." Това заяви в сутрешния блок на НОВА ТВ съдия Нели Куцкова.

Припомняме, вчера Висшият съдебен съвет уволни дисциплинарно съдия Мирослава Тодорова, която е и председател на Съюза на съдиите. Мотивът е забавени от нея мотиви към 3 дела. Общо 19 члена на ВСС гласуваха за уволнението.

Това е второто дисциплинарно дело срещу Тодорова, образувано за по-малко от година, този път по предложение на петима членове на ВСС - Пламен Стоилов, Иван Колев, Теодора Нинова, Вельо Велев и Кирил Гогев.

Няма проблем до изтичането на мандата си съдия Тодорова да остане председател на съюза на съдиите, коментира Нели Куцкова. По думите й проблемът идва оттам, че е накърнена степента на адекватност на наказанието: „Знаете, тя влезе в конфликт с вътрешния министър."

Преди месеци Тодорова заведе дело срещу вицепремиера Цветан Цветанов за две последователни интервюта на министъра, в които той обвини съдийката, че обслужва интересите на организираната престъпност, защото е забавила умишлено дела.

Куцкова се удиви как преди министър Цветанов е твърдял за ВСС, че е корумпиран, а отскоро се наблюдава един доста добър сговор между него и Съвета.

Общественият деятел подчерта, че 51 върховни съдии са се подписали под това, че наказанието на Мирослава Тодорова не е справедливо. Нели Куцкова е удивена и от реакциите на премиера и вътрешния министър: „Цветанов каза нямам нищо общо, а тезата на Бойко Борисов беше това не е в наш интерес."

Съдия Куцкова отрече твърдението, че Борисов има пръст в тази работа, като подчерта, че докато Мирослава Тодорова е била заместник-председател на Софийския районен съд, двамата често са общували без неразбирателства помежду си.

Куцкова е категорична, че законите не се прилагат равно за всички, за подобни и по-големи провинения, някои са наказани само с намаление на заплатите и със забележки.

Тя припомни, че при отстраняване на Тодорова, делата, които тя е водила досега, трябва да започнат отначало, защото ще бъдат гледани от друг съдия. Дали това е в полза на обществото или няма да причини повече вреди от забавянето на делата, пита Нели Куцкова.

Тя напомни и за протеста в подкрепа на Тодорова, който ще се състои днес от 10:00 часа пред сградата на ВСС и подчерта, че има хора, които дори са си взели отпуск, за да дойдат.

"Уведомена е Столична община, надявам се да не се явят провокатори", подчерта съдия Куцкова. Идеята на протеста, по думите й, е по-скоро изразяване на становище, защото решението така или иначе не може да бъде обжалвано

На въпрос кой ще бъде следващият главен прокурор, Куцкова отговори лаконично: „Нямам такива способности да предрека, но който и да е, тежко му и горко, защото не е лесно да си главен прокурор."