„Не мога да коментирам виновността или невинността на съдия Мирослава Тодорова, която днес бе уволнена с решение на същия този ВСС. Но приемам като провокация уволнението на съдия Тодорова само ден преди излизането на Мониторинговия доклад на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред".

Това каза Агенция „Фокус" премиерът Бойко Борисов във връзка с днешното дисциплинарно уволнениe на председателя на Съюза на съдиите в България.

Не бих искал да се бъркам в работата на Висшия съдебен съвет, защото той е избран от предишния парламент, посочи още Борисов.

„Това е провокация против огромните усилия, които ние полагаме за подобряване на представата за България, на начина по който се реформира съдебната система", допълни министър-председателят.

Междувременно пред журналисти в Благоевград и вътрешният министър Цветан Цветанов коментира темата. „Нямам конфликт с Мирослава Тодорова", категоричен бе той.

„Винаги съм бил доста критичен относно липсата на справедливост, която остава у жертвите на престъпността", изтъкна Цветанов и даде за пример множеството оплаквания, които е получил от жители на Стара Загора, че са изнудвани от лихваря Илчо Илиев. Цветанов посочи, че близо 500 жертви на Илиев „не искат да чуят за съдебната власт" и същевременно твърдят, че МВР си е свършило работата.

„Винаги съм се ръководил от справедливостта и обществения интерес и не смятам, че трябва да коментирам случая с Мирослава Тодорова, затова има Висш съдебен съвет и компетентни институции", заяви Цветанов.

Той обясни, че е споменавал името на Тодорова по повод писма, които е получавал от потърпевши и категорично отрече обвиненията за въздействие върху работата на съдебната система и настоящия ВСС от страна на ГЕРБ.