Конкретни документи, уличаващи шефове на териториални дирекции на НАП в злоупотреби, донесе на ръководството на Агенцията независимият депутат Яне Янев.

На влизане в НАП той каза, че е недопустимо шефове на териториални дирекции да бъдат назначавани от политици или от олигарси и добави, че е недопустимо шеф на териториална дирекция на НАП да бъде брокер на недвижими имоти и да не плаща данъци.

Янев каза още, че срещата е по инициатива на НАП и изрази несъгласие с тълкованията, че неговите сигнали за злоупотреби в НАП са упрек към цялата агенция. Той допълни, че ще продължава да настоява случаите на корупция да бъдат санкционирани.

Припомняме, именно Янев Янев обяви в началото на този месец, че разполага с информация за това, че висши служители на Националната агенция за приходите са участвали в престъпна схема за източване на ДДС в особено големи размери. Дни по-късно шефката на НАП Мария Мургина подаде оставка.

Вчера лидерът на „Ред, законност и справедливост" съобщи, че предстои разкриването на огромни злоупотреби и в българските митници.

Предоставеният сигнал от Яне Янев и Димитър Абаджиев на ръководството на НАП се отнася до високопоставена служителка в регионално поделение на Агенцията. За нея, както обясни председателят на РЗС, можело да се каже, че управлявала половината южна България в източната й част.

Янев отказа да назове името й, но разясни каква е била схемата- осъществяване на покупко-продажби и препродажби на недвижими имоти в атрактивни райони по Черноморието.

Привидно сделките с недвижими имоти ги движи съпругът на въпросната високопоставена служителка на НАП, каза Янев и съобщи, че това семейство е осъществявало и покупка на имоти - частна държавна собственост на смешни цени. За по-малко от 1 000 лв. е купен имот, който струва няколко стотин хиляди лева, посочи още той и уточни, че има предвид имот на Земеделското министерство.

По думите на Абаджиев става въпрос за конфликт на интереси и осъществяване на брокерска дейност. Двамата депутати са настояли пред ръководството на НАП да бъде извършена проверка по случая, включително и какви данъци са плащани.

По време на срещата си с новия шеф на НАП Красимир Стефанов депутатите Янев и Абаджиев са повдигнали въпроса за досъдебното производство срещу длъжностни лица. Те заявиха, че са получили уверения, че НАП ще оказва пълно съдействие да се приключи случая.

Двамата съобщиха още, че са обсъдили дейността на инспектората на Агенцията и изразиха становището, че сегашният шеф Диляна Грозданова трябва да бъде освободена от поста си. Според Янев тя е отговорна за стопиране на проверки, бламиране на дейност на контролни органи, подаване на подвеждаща информация, непредприемане на действия срещу нарушители, след като са й били предоставени доклади.

По мнение на двамата депутати би трябвало да има рязко увеличение на заплатите на „пчеличките"в НАП и същевременно да бъдат отстранени търтеите. В системата има търтеи, които не само са носители на корупционни практики, но и стимулират подобни законнонарушения, каза още Янев.

По време на срещата депутатите са обсъдили и нормативната база и необходимите законодателни промени. Сред тях са например да се закриват фирми, които са източвали ДДС