Председателят на БККС (Български културен клуб Скопие) Лазар Младенов е изпратил протестно писмо до докладчика на Европейския парламент за напредъка на Македония Ричард Хауит.

Писмото настоятелно призовава европейските лидери и международната общност да предприемат категорични мерки за прекратяване на средновековните репресивни практики срещу българите в Македония.

Копие от писмото е изпратено и до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и европейския комисар по разширяването Щефан Фюле, съобщават от БККС.

В писмото на Младенов се изброяват най-фрапантните дискриминационни случаи от последните няколко години и се настоява Европейският парламент да ги отбележи в следващата си резолюция за напредъка на Македония.

БККС информира Хауит за организирането на първото общо честване на Илинденско-Преображенското въстание в Смилево в синхрон с резолюциите на Европейския парламент от 14 март 2012.

Честването обаче е посрещнато с бойкот или злобни коментари от македонските медии, а седмица след събитието председателят на БККС е посетен от началника на македонската служба за държавна сигурност и контраразузнаване за Струмица (който заплашва Лазар Младенов и семейството му заради българската им етническа принадлежност и организирането на съвместната проява), последвано от скандално уволнение на съпругата на Младенов, за което news.bg писа преди време.

БККС дълбоко съжалява, че македонските власти не са приели сериозно препоръките на Европейския парламент, изразени в неговата резолюция от 14 март тази година за напредъка на страната към членство в ЕС, чийто член 39 визира „предотвратяването на дискриминация, основана на етнически произход, включително срещу граждани, открито заявяващи своята българска идентичност и/или етнически произход".

„Намираме за напълно неприемливи всички тези случаи на систематичен тормоз и репресии срещу членове на БККС и македонски граждани с българска етническа принадлежност.

Тъжно е, че страната ни продължава да бъде доминирана от пост-югославска тоталитарна социално-политическа система, в която различните мнения се наказват с лишаване от свобода, уволнение от работа, публично анатемосване, физически и психически тормоз", се казва в заключение в писмото.